Είναι σύνηθες για τους νέους γονείς να νιώσουν έντονη πίεση ή και ανησυχία αναφορικά με το νέο ρόλο που καλούνται να αναλάβουν αλλά και την νέα τους καθημερινότητα μαζί με το παιδί. Ο νέος μπαμπάς, όπως εξάλλου και μια νέα μαμά, μπορεί να νιώθει έντονη ανησυχία, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από το να πάνε όλα καλά κατά τον τοκετό και μέχρι και το να αναρωτιέται αν έχει όλα όσα χρειάζεται για να γίνει ένας καλός πατέρας. Οι περισσότεροι από αυτούς τους φόβους συνήθως οφείλονται στην ανησυχία και την μεγάλη αγωνία που μπορεί να «φέρει» μαζί του ένα παιδί. Οι συνηθέστεροι λόγοι που μπορεί να ανησυχήσει ένας νέος μπαμπάς περιλαμβάνουν:

Αδυναμία φροντίδας ή προστασίας

Δεν είναι λίγοι οι νέοι μπαμπάδες που μπορεί να ανησυχήσουν αναφορικά με την φροντίδα ή την προστασία του μωρού τους. Ταυτόχρονα, υπάρχει το στερεότυπο που θέλει τον πατέρα ως τον μοναδικό «προστάτη», που φροντίζει την οικογένειά του, πράγμα που μπορεί να ασκήσει ακόμα πιο έντονη ψυχολογική πίεση στον νέο μπαμπά. Επειδή και εκείνος θέλει να μάθει να φροντίζει το μωρό σωστά, θα ήταν καλό να του δείχνετε αλλά και να απαντάτε στις ερωτήσεις του, ακόμα και αν είναι πολλές. Υπενθυμίστε του πόσο καλή δουλειά κάνει και ότι σίγουρα θα καταφέρει να γίνει ο καλύτερος μπαμπάς για το μωρό σας.

Η σχέση σας θα αλλάξει

Ενας ακόμα κοινός φόβος που μπορεί να ανησυχήσει έναν νέο μπαμπά είναι η πιθανή αλλαγή στην σχέση σας μετά τον ερχομό του παιδιού. Τα μωρά απαιτούν σκληρή προσπάθεια, πολλά άγρυπνα βράδια και εξαιρετικά συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές. Η δυναμική του σπιτιού αναπόφευκτα θα αλλάξει, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα επιδράσει απαραίτητα αρνητικά στην σχέση. Το κλειδί για να τον βοηθήσετε να απαλλαγεί από τον φόβο αυτό είναι η ανοιχτή επικοινωνία. Προσπαθήστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο ο ένας στον άλλον για να αναθερμάνετε την σχέση σας.

Φόβοι για την καθημερινότητα

Όπως και με τις ενδεχόμενες αλλαγές που μπορεί να προκύψουν στην σχέση μόλις το μωρό έρθει στο σπίτι, πολλοί νέοι μπαμπάδες ανησυχούν ότι η καθημερινότητά τους δεν πρόκειται να είναι ίδια. Αυτή η εκτεταμένη ανησυχία, μπορεί να δημιουργήσει τον φόβο ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν οποιαδήποτε δραστηριότητα που δεν είναι οικογενειακή, πράγμα που δεν ισχύει. Ο πρώτος καιρός σίγουρα θα είναι δυσκολότερος, αυτός όμως δεν σημαίνει ότι θα είναι πάντα έτσι. Δοκιμάστε να ενσωματώσετε στο πρόγραμμά σας, δραστηριότητες που σας ευχαριστούν και σας βοηθούν να παραμένετε ο εαυτός σας παρά τον νέο ρόλο που έχετε κληθεί να αναλάβετε.