Αναστάτωση προκλήθηκε η «απαγορευμένη» πτήση που έφτασε στη Ρόδο από τη Σουηδία, καθώς το κράτος δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των χωρών για τις οποίες η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορα.

Η άδεια που δόθηκε στη συγκεκριμένη πτήση της TUI προκάλεσε μάλιστα αντιδράσεις από ανταγωνιστές tour operators, καθώς άλλες πτήσεις ακυρώθηκαν.

Ενώ λοιπόν οι υπόλοιπες πτήσεις από τη Σουηδία ακυρώθηκαν, μεταξύ των οποίων και της ανταγωνίστριας της Tui Apollo προς τα Χανιά, η πτήση προς τη Ρόδο έγινε διότι σε αυτήν είχαν επιβιβασθεί και δημοσιογράφοι.

Η πτήση δεν μπορούσε να ακυρωθεί την τελευταία στιγμή

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, η TUI παρακάλεσε να γίνει η πτήση διότι δεν ήταν σε θέση να την ακυρώσει τελευταία στιγμή. Έλληνες αξιωματούχοι φέρονται, σύμφωνα με πηγές του σουηδικού υπουργείου των Εξωτερικών που επικαλείται η εφημερίδα, να έχουν διαβεβαιώσει ότι η χώρα «θα άνοιγε τις πόρτες της την 1η Ιουλίου». Οι επιβάτες του αεροσκάφους, δημοσιογράφοι και πελάτες της TUI, κατέλυσαν σε ξενοδοχείο της Ρόδου που ανήκει στην αλυσίδα.

Δύο σουηδικά αεροπλάνα στη χώρα μας σε 3 μέρες παρά την απαγόρευση

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πάντως , ήταν το δεύτερο σουηδικό αεροσκάφος που επιτράπηκε να προσγειωθεί στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες. Ειδικότερα  την Τρίτη 1η Ιουλίου, η πτήση SAS SK 1833 με προορισμό από την Αρλάντα (Στοκχόλμη) έφτασε με 5ωρη καθυστέρηση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», επειδή δεν ήταν δυνατόν να ακυρωθεί. Οι επιβάτες ελέγχθηκαν όλοι αν και δεν είχαν κωδικό. Ανάμεσά τους ήταν και 180 Έλληνες.

Τι απάντησε ο Θεοχάρης

Στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, σχετικά με το θέμα που προέκυψε με την απαγορευμένη πτήση από τη Σουηδία η οποία αναστάτωσε το αεροδρόμιο της Ρόδου.

Ο υπουργός Τουρισμού σημείωσε πως η πτήση όντως είχε άδεια, ενώ οι επιβάτες πέρασαν κανονικά από όλους τους ελέγχους.

«Πράγματι είναι πτήση που έχει μια ειδική άδεια. Τεστάρονται όλοι για να μην υπάρχει κάποιο ζήτημα. Δεν υπάρχει κανένα θέμα με την ασφάλεια. Κάποιο μεγάλο μέρος της πτήσης είναι δημοσιογράφοι που έρχονται για να δουν ακριβώς πως λειτουργούν τα πρωτόκολλά μας».

Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι δίνονται αρκετές ειδικές άδειες σε πτήσεις, προκειμένου να δουν δημοσιογράφοι και παράγοντες του τουρισμού τρίτων χωρών, πως η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα και να προσελκύσουν ξένους τουρίστες.

«Το κάνουμε αυτό ώστε να καθησυχάσουμε τον κόσμο που θέλει να έρθει στη χώρα μας. Δίνονται ειδικές άδειες για να προωθήσουμε τη χώρα μας και να ανοίξουμε τον τουρισμό».

Δεν απαγορεύεται σε κανέναν Σουηδό να έρθει στην Ελλάδα

Ο ίδιος σημείωσε πως δεν απαγορεύεται σε Σουηδούς τουρίστες να έρθουν στη χώρα μας.
«Αυτό που απαγορεύεται προσωρινά είναι οι απευθείας πτήσεις. Ένας Σουηδός ο οποίος έρχεται μέσω μιας άλλης χώρας, επιτρέπεται να έρθει στη χώρα μας και να κάνει τις διακοπές του».

Ο υπουργός τουρισμού ανέφερε πως η συγκεκριμένη πτήσης από τη Σουηδία είχε ειδική άδεια προκειμένου να φτάσει στην Ελλάδα και μάλιστα το ελληνικό κράτος ήταν σε συνεννόηση με την σουηδική πρεσβεία.

«Η πτήση είχε άδεια άρα είναι νόμιμη. Δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό».