Μία από τις πιο όμορφες στιγμές των νέων γονιών, είναι όταν βλέπουν το μωρό τους να κάνει τα πρώτα του βήματα γύρω στους 14 μήνες. Υπάρχουν όμως παιδιά που ξεκινούν νωρίτερα, ενώ άλλα πιο αργά. Αυτό που χρειάζονται είναι η μυϊκή δύναμη αλλά και η ισορροπία, ο συντονισμός και η ικανότητα να μπορούν να στηρίξουν τον εαυτό τους στο ένα πόδι. Όλα τα μωρά έχουν φυσικό κίνητρο να ξεκινήσουν να προσπαθούν. Στην αρχή μπουσουλάνε και σταδιακά προσπαθούν να σηκωθούν μόνα τους. Πώς μπορείτε εσείς να το βοηθήσετε;

Προσπαθήστε να γίνετε πιο δημιουργική. Τη στιγμή που μαθαίνει πώς να κάθεται, συνειδητοποιεί ότι σταδιακά μπορεί να σπρώξει τον εαυτό του προς κάθε κατεύθυνση με τη βοήθεια των γονάτων. Ξαφνικά ανοίγονται νέοι δρόμοι και τους εξερευνά. Και μόνο η προσπάθεια βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και το προετοιμάζει για τα μελλοντικά βήματα. Παίξτε μαζί του κρυφτό αλλά μην το αφήνετε μόνο του.

Δώστε ένα χεράκι όταν σηκώνεται. Σιγά σιγά, θα προσπαθεί να σηκώνεται όρθιο με κάθε ευκαιρία που του δίνεται. Μπορείτε να το βοηθήσετε να δει πώς είναι να παραμένει για λίγο όρθιο κρατώντας του τα χέρια.

Δώστε τους κίνητρο όταν κρατιούνται από κάπου. Όταν καταφέρνουν πια να σηκωθούν, πιάνονται από το τραπεζάκι ή τον καναπέ. Μπορείτε να το κάνετε να κινηθεί περισσότερο, βάζοντας κοντά του ένα παιχνίδι για να προσπαθήσει να το πιάσει.

Δείξτε γενναιότητα στην τελική ευθεία. Όσο αποκτά αυτοπεποίθηση, θα περπατάει και ίσως πέφτει, μέχρι να το συνηθίσει. Απλώς, φροντίστε να έχετε ένα ασφαλές περιβάλλον γύρω του χωρίς κινδύνους.