Τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, πιθανότατα να μην χρειάζονται να κοιμούνται τόσο όσο τα νήπια, ωστόσο, εξακολουθούν να χρειάζονται αρκετές ώρες ξεκούρασης. Τα παιδιά ηλικίας 6-13 ετών, χρειάζονται κατά μέσο όρο εννέα με έντεκα ώρες ύπνου ενώ τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, 3-5 έτη, χρειάζονται κατά μέσο όρο 10 με 13 ώρες. Ωστόσο, τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, πιθανότητα να έχουν εξοικειωθεί και με άλλες δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορεί να προσελκύουν την προσοχή τους και να παρεμποδίσουν τελικά τον ύπνο του. Τι μπορεί να «κρύβεται» λοιπόν πίσω από τον ανήσυχο ύπνο του παιδιού;

Όταν είναι εξαντλημένο

Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί γίνεται υπερκινητικό ή υπερδραστήριο, ειδικά κατά τις βραδινές ώρες, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να κοιμηθεί αργότερα. Στην πραγματικότητα, πιθανόν να αποτελεί σημάδι εξάντλησης, που σας προειδοποιεί ότι το παιδί χρειάζεται περισσότερες ώρες ύπνου. Σε αυτήν την περίπτωση, δοκιμάστε να του κάνετε ένα ζεστό μπάνιο και έπειτα ένα χαλαρωτικό μασάζ για να το βοηθήσετε να ηρεμήσει και να εκτονώσετε την ένταση.

Απότομη μετάβαση

Όπως και για τους ενήλικες, έτσι και για τα παιδιά είναι δύσκολο να πρέπει ξαφνικά να ξαπλώσουν και να κοιμηθούν, δίχως να έχει προηγηθεί μια ρουτίνα για να χαλαρώσουν και να προετοιμαστούν για τον ύπνο τους. Αυτή η απότομη μετάβαση πιθανότατα να μην βοηθήσει το παιδί να ξεκουραστεί, αφού αν δεν χαλαρώσει από τους έντονους ρυθμούς της ημέρας δεν θα μπορέσει να κοιμηθεί. Για αυτό είναι σημαντικό να φτιάξετε ρουτίνες, τις οποίες το παιδί θα ακολουθεί ώστε να γνωρίζει ποια δραστηριότητα διαδέχεται την επόμενη, πραγματοποιώντας την μετάβαση ομαλά και με ηρεμία.

Ασυνεπές πρόγραμμα

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι η ώρα που το παιδί πηγαίνει για ύπνο. Αν το παιδί, συγκεκριμένα, δεν κοιμάται συγκεκριμένη ώρα κάθε βράδυ, τότε υπάρχει περίπτωση αυτή η μεταβολή να διαταράξει τον ύπνο του, με αποτέλεσμα το παιδί να ξυπνά κουρασμένο την επόμενη ημέρα και να μην μπορεί να κοιμηθεί την ίδια ώρα. Μπορείτε να αφήνετε, ορισμένες φορές, το παιδί να κοιμάται λίγο αργότερα αλλά όχι τόσο που να διαταράσει το πρόγραμμά του.