Το μεγαλύτερο βήμα προς την επαναφορά στην κανονική ζωή μετά έκανε το Σάββατο η Βρετανία. Οι άνθρωποι επετράπη να βγουν επιτέλους έξω για ποτό σε παμπ, να κουρευτούν, να γευματίσουν σε εστιατόρια για πρώτη φορά έπειτα από τρεις μήνες, σε μια χαλάρωση των μέτρων απαγόρευσης λόγω κοροναϊού, που προκαλεί ωστόσο φόβους για αναζωπύρωση κρουσμάτων.

Με την επαναλειτουργία παμπ, ξενοδοχείων, κομμωτηρίων, κινηματογράφων και μουσείων υπό αυστηρούς βέβαια κανόνες, οι Βρετανοί μπόρεσαν να απολαύσουν ξανά ελευθερίες που στερήθηκαν για πάνω από τρεις μήνες.

Παράλληλα, δημόσια κτίρια και μνημεία σε όλη τη χώρα φωταγωγήθηκαν προκειμένου να τιμήσουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ υπήρξε κάλεσμα προς τους πολίτες να ανάψουν τα φώτα στα μπαλκόνια τους στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία. 

Η κίνηση στην αγορά

Παρά την χαλάρωση των περιορισμών, περίπου το 30% των μπαρ, παμπ και εστιατορίων έχουν παραμείνει κλειστά, σύμφωνα εν μέσω ανησυχίας σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Σε μια παμπ στο Νιουκάστλ, οι πελάτες απολαμβάνουν την πρώτη τους έξοδο μετά από τρεις μήνες. «Η ατμόσφαιρα είναι λίγο διαφορετική… αυτό αναμενόταν. Όμως όλοι περνούν καλά» δηλώνει ένας στο BBC.

«Οι κανόνες είναι εφαρμόσιμοι και ο καθένας τους τηρεί» σημειώνει άλλος.

Κάποιοι μάλιστα δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τη χαρά τους. «Είναι υπέροχο. Αισθανόμαστε απόλυτα ασφαλείς» δηλώνει ο Isobel Dalton, συνταξιούχος διευθυντής ναυτιλιακών εταιρειών. «Είμαστε ελεύθεροι, ήμασταν σε καραντίνα για εβδομάδες. Είναι η πρώτη φορά που βγαίνουμε για να πιούμε ένα ποτό και να συναντήσουμε φίλους, οπότε είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι».

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο πρόκειται για ένα πολύ διαφορετικό Σαββατόβραδο από τις προσδοκίες πριν το lockdown. Οι πελάτες πρέπει να κάνουν κράτηση, να δηλώσουν τα στοιχεία τους κατά την άφιξη και να μείνουν όχι περισσότερο από τρεις ώρες.