Πολλές είναι οι θεραπείες που μπορούν να ακολουθούν οι ενήλικες για να αποφύγουν ή να μειώσουν την ένταση ή την συχνότητα των πονοκεφάλων, αντιμετωπίζοντάς τον αποτελεσματικά. Ωστόσο, δεν είναι τόσο εύκολο και για τα μικρά παιδιά, ειδικά της νηπιακής ηλικίας που μπορεί ακόμα να μην έχουν διαμορφώσει το απαραίτητο λεξιλόγιο για να εξηγήσουν ότι αισθάνονται κεφαλαλγία. Τα νήπια μπορεί να εμφανίσουν ημικρανίες, πονοκεφάλους που σχετίζονται με το άγχος όπως είναι οι πονοκέφαλοι έντασης και μπορεί ακόμα να αντιμετωπίζουν καθημερινούς πονοκεφάλους. Όπως και στην περίπτωση των περισσότερων ενηλίκων, οι πονοκέφαλοι των νηπίων δεν οφείλονται σε κάποια σοβαρή υποκείμενη αιτία.

Τι μπορεί να πυροδοτήσει τον πονοκέφαλο;

Είναι σημαντικό να καταλάβετε τι είναι αυτό που προκαλεί τον πονοκέφαλο στο παιδί. Οι αιτίες της ημικρανίας μπορεί να περιλαμβάνουν το αίσθημα άγχους, το στρες, μια αλλαγή στο πρόγραμμα του ύπνου του, τους δυνατούς ήχους. Η υπερβολική σωματική δραστηριότητα ή υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει ημικρανία σε ορισμένα παιδιά.

Άγχος: Αν το παιδί βιώνει μια δύσκολη κατάσταση, όπως είναι οι αλλαγές στο οικογενειακό περιβάλλον τότε μπορεί  οι πονοκέφαλοί του να οφείλονται στο άγχος ή την εκτεταμένη ανησυχία. Θα ήταν καλό να θυμάστε ότι ακόμα και αν είναι μικρά σε ηλικία, μπορούν να αντιληφθούν τις αλλαγές κι επομένως να ανησυχήσουν για αυτές. Ένα πολυάσχολο πρόγραμμα γεμάτο δραστηριότητες μπορεί επίσης να αποτελέσει αιτία συχνών πονοκεφάλων. Θα ήταν καλό να είστε δίπλα στο παιδί, προκειμένου να αντιληφθείτε που ακριβώς αντιμετωπίζει δυσκολίες. Μόλις το βοηθήσετε να τις ξεπεράσει, θα μειωθεί και η ένταση ή και η συχνότητα των πονοκεφάλων.

Αφυδάτωση: Θα ήταν καλό να ενθαρρύνετε το μικρό σας να πίνει αρκετά υγρά, ακόμα και όταν δεν διψάει. Ειδικά όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς ζεστούς χώρους, τότε είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας το μπουκάλι με το νερό του και να το ντύσετε με ελαφριά ανοιχτόχρωμα ρούχα για να μην ζεσταθεί αμέσως.

Κακή διατροφή: Αρκετά νήπια μπορεί  να αντιμετωπίσουν πονοκεφάλους αν δεν τρώνε υγιεινά ή εάν παραλείπουν γεύματα. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε το παιδί να τρώει πολλά σνακ από φρούτα, που αποτελούν πηγές βιταμινών και θρεπτικών συστατικών που ενισχύουν την υγιή του ανάπτυξη. Άλλοι παράγοντες που αφορούν την καθημερινότητα του νηπίου μπορεί επίσης να επηρεάσουν την συχνότητα ή την ένταση των πονοκεφάλων. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν τον ύπνο, τη σωματική άσκηση, την κατανάλωση υγιεινών γευμάτων και σνακ αλλά και την κατανάλωση τεσσάρων έως οκτώ ποτηριών νερού καθημερινά.