Το καλοκαίρι είναι εδώ και μαζί με τη θερμοκρασία αυξήθηκε και η διάθεσή μας να περάσουμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, εκμεταλλευόμενοι τα τοπικά πάρκα, τις πισίνες και τα μονοπάτια πεζοπορίας ή ποδηλασίας. Αυτές οι σωματικές δραστηριότητες μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικές και ευεργετικές για εσάς, αρκεί να τηρήσετε τους παρακάτω κανόνες ασφαλείας.

*Μείνετε ενυδατωμένοι

 

Η επαρκής ενυδάτωση είναι το κλειδί για την αποφυγή θερμοπληξίας και ο οργανισμός σας έχει αυξημένες ανάγκες σε νερό τόσο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όσο και όταν γυμνάζεστε, αφού μέσω της εφίδρωσης απελευθερώνει περισσότερα υγρά. Φροντίστε, λοιπόν, να πίνετε πολύ νερό, να μη φεύγετε από το σπίτι χωρίς ένα παγούρι με δροσερό νερό και να αποφεύγετε την κατανάλωση καφεϊνούχων και αλκοολούχων ποτών πριν τη γυμναστική στη ζέστη, αφού εντείνουν τις πιθανότητες αφυδάτωσης.

*Ακούστε το σώμα σας

 

Όταν γυμνάζεστε σε περιβάλλοντα με θερμότητα και υγρασία, είναι σημαντικό να μην υπερβάλλετε. Δώστε στο σώμα σας χρόνο να προσαρμοστεί στις υψηλότερες θερμοκρασίες. Μάθετε πώς το σώμα σας ανταποκρίνεται στη ζέστη και την υγρασία πριν δοκιμάσετε ένα νέο άθλημα ή άσκηση. Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι ή αφυδατωμένοι, σταματήστε, αναζητήστε ένα σκιερό σημείο και πιείτε νερό.

*Προστατεύστε τον εαυτό σας

 

Το αντηλιακό δεν είναι απαραίτητο μόνο κατά τις επισκέψεις σας στην παραλία, αλλά γενικά όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους. Έχετε κατά νου ότι το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται μισή ώρα πριν την έκθεσή σας στον ήλιο, ώστε να έχει χρόνο να απορροφηθεί και να δράσει. Επιλέξτε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με SPF τουλάχιστον 30.

*Αποφύγετε τον ήλιο

 

Προσπαθήστε να αποφεύγετε την άσκηση τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, οργανώνοντας έτσι το πρόγραμμά σας ώστε να γυμνάζεστε είτε νωρίς το πρωί είτε αφού πέσει ο ήλιος.

*Επιλέξτε τα σωστά ρούχα

 

Προτιμήστε τα ανοιχτόχρωμα ρούχα και φορέστε καπέλο και γυαλιά ηλίου ώστε να προστατεύσετε το κεφάλι και τα μάτια σας από την ηλιακή ακτινοβολία. Το βαμβάκι απορροφά τον ιδρώτα, οπότε δοκιμάστε να φορέσετε συνθετικά αθλητικά υφάσματα που είναι ελαφριά και ειδικά σχεδιασμένα να απομακρύνουν τον ιδρώτα.

Extra tip – Κάντε τη γυμναστική οικογενειακή υπόθεση

 

Πολλές υπαίθριες δραστηριότητες μπορεί να είναι διασκεδαστικές για όλη την οικογένεια ή μια καλή ευκαιρία να περάσετε χρόνο με τους φίλους σας. Βγείτε μια βόλτα με τα ποδήλατα, δοκιμάστε το beach volley, δροσιστείτε και γυμναστείτε κολυμπώντας ή περπατήστε στο πάρκο της γειτονιάς σας.

 

*Προτού ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα άσκησης ή κάνετε αλλαγές στο υπάρχον πρόγραμμά σας, φροντίστε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας