Πολλά είναι τα παιδιά που σχεδόν κάθε βράδυ ανησυχούν ότι ένα τρομακτικό τέρας βρίσκεται ακριβώς κάτω από το κρεβάτι τους και εκλιπαρούν την μαμά και τον μπαμπά να μην τα αφήσει να κοιμηθούν μόνα τους. Αποτελεί έναν από τους πιο κοινούς φόβους, ο οποίος φαίνεται ότι δεν είναι νέος αφού δεν είναι λίγοι οι ενήλικες που αναφέρουν ότι ως παιδιά φοβήθηκαν κάποια στιγμή το τέρας, που κρυβόταν κάτω από το δικό τους κρεβάτι. Τα περισσότερα μάλιστα, είναι πεπεισμένα ότι πράγματι τα τέρατα είναι αληθινά, γεγονός που αιτιολογεί γιατί είναι δύσκολο να τα ηρεμήσουμε και να τα κάνουμε να γυρίσουν στο κρεβάτι τους, νιώθοντας ασφαλή. Ακόμα και αν νιώθετε ότι τα όρια σας δοκιμάζονται, είναι σημαντικό να δείξετε ενσυναίσθηση και κατανόηση για όλα όσα μπορεί να αισθάνεται το παιδί. Ορισμένες στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βοηθήσετε το παιδί, περιλαμβάνουν:

1. Αναγνωρίστε τον φόβο τους

Μην προσπαθήσετε να ορίσετε το φόβο που μπορεί να αισθάνεται το παιδί ως κάτι μικρό. Θα ήταν καλύτερο αντ’αυτού να του δώσετε να καταλάβει ότι είναι εντάξει να φοβάται και ότι μπορεί να το αντιμετωπίσει. Προσπαθήστε να μην του πείτε ότι είναι πολύ δραματικό και μην θεωρήσετε ότι το κάνει απαραίτητα για να προσελκύσει την προσοχή σας. Αντ ‘αυτού, αναγνωρίστε ότι φοβάται και βοηθήστε το να μάθει τους κατάλληλους τρόπους για να το διαχειριστεί σωστά.

2. Κοιτάξτε κάτω από το κρεβάτι μαζί

Ειδικά για τον φόβο που σχετίζεται με το τέρας κάτω από το κρεβάτι του, μπορείτε να το ενθαρρύνετε να κοιτάξετε μαζί σε αυτό το σημείο με ανοιχτά τα φώτα, πριν κοιμηθεί. Αφού κοιτάξετε και το παιδί σιγουρευτεί ότι δεν υπάρχει τίποτα, αφήστε το να ξαπλώσει και να αποκοιμηθεί μόνο του. Εάν ακόμα νιώθει ανασφάλεια δώστε του ένα φακό, σβήστε τα φώτα και παραμένοντας μέσα στο δωμάτιο, ζητήστε του να κοιτάξει. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να καταπολεμήσει τον φόβο του και να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει τίποτα τρομακτικό στο δωμάτιό του.

3. Δημιουργήστε μια ρουτίνα χαλάρωσης

Το μπάνιο, η ανάγνωση μερικών βιβλίων και η αγκαλιά με τη μαμά ή τον μπαμπά πριν από το κρεβάτι είναι μερικά πράγματα που ίσως θέλετε να ενσωματώσετε στη ρουτίνα του ύπνου του παιδιού για να το βοηθήσετε να χαλαρώσει και εκτονώσει την ένταση της ημέρας. Μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο του μπορεί να βοηθήσει το παιδί να κοιμηθεί γρηγορότερα, πράγμα που σημαίνει ότι απομένει λιγότερος χρόνος για να ανησυχεί για το τέρας κάτω από το κρεβάτι του.