Οι συνήθειες υγιεινής δεν περιλαμβάνουν απλώς το ενδελεχές πλύσιμο των χεριών. Μαθαίνοντας στα παιδιά να έχουν μια ρουτίνα υγιεινής, ήδη από μικρή ηλικία, τα βοηθάτε να καλλιεργήσουν και να υιοθετήσουν συνήθειες που διαρκέσουν για όλη την διάρκειά την ζωής τους. Έτσι θα διασφαλίσετε ότι θα γνωρίζουν πώς να διατηρήσουν τον οργανισμό τους ασφαλή, προφυλάσσοντας την υγεία τους.

Πλένοντας τα μαλλιά…

Ξεκινήστε δείχνοντας στο παιδί πώς να πλένει σωστά τα μαλλιά του. Είναι σημαντικό να μην τα πλένει πολύ συχνά, καθώς υπάρχει περίπτωση να επιδράσει αρνητικά στο τριχωτό της κεφαλής, προκαλώντας ξηροδερμία. Ειδικά κατά την περίοδο της εφηβείας, οι ορμονικές επιδράσεις μπορεί να φανούν και στα μαλλιά των παιδιών, αυξάνοντας την λιπαρότητά τους.

Μπάνιο

Τα μικρότερα παιδάκια τείνουν να αγαπούν πολύ ή και να μην θέλουν καθόλου να κάνουν μπάνιο. Όπως και να έχει είναι σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί να καταλάβει γιατί είναι σημαντικό, δείχνοντάς του παράλληλα τον τρόπο ώστε να πλένει σωστά το σώμα του. Για να βοηθήσετε το παιδί να δει το μπάνιο πιο θετικά, δοκιμάστε να προσθέσετε παιχνίδια με πολλά χρώματα που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον του. Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε τις σαπουνόφουσκες, αφού σχεδόν κάθε παιδί απολαμβάνει να παίζει μαζί τους. Αφού νιώσει άνετα με την διαδικασία, δοκιμάστε να του εξηγήσετε πώς θα πρέπει κάνει μπάνιο σωστά.

Φροντίζοντας την επιδερμίδα του

Τα μικρότερα παιδάκια και ειδικά τα παιδιά προσχολικής ηλικίας χρειάζονται ακόμη την βοήθεια από τους γονείς για να φροντίσουν σωστά το δέρμα τους. Αφού ολοκληρώσετε το μπάνιο σας και πριν το ντύσετε, δείξτε του πώς να ελέγχει την επιδερμίδα του για τυχόν εξανθήματα ή ερεθισμούς. Έτσι θα μάθει από νωρίς να προσέχει την επιδερμίδα του.

Στοματική υγιεινή

Τα καθαρά δόντια και τα ούλα μπορούν να αποτρέψουν ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, όπως η κακή αναπνοή. Θα ήταν καλό να μάθετε στο παιδί να βουρτσίζει τα δόντια του, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, το πρωί μόλις ξυπνήσει και το βράδυ πριν κοιμηθεί, αν όχι μετά από τα κύρια γεύματά του.