Το περπάτημα είναι μια από τις πιο υποτιμημένες μορφές άσκησης. Πέρα από την τόνωση της καρδιαγγειακής υγείας και την ενίσχυση της απώλειας βάρους, το περπάτημα μπορεί επίσης να βελτιώσει τη διάθεσή σας και τη γνωστική σας λειτουργία. Παρά το γεγονός ότι το περπάτημα δεν είναι τόσο έντονο όσο κάποιες άλλες μορφές γυμναστικής, αν είστε αρχάριοι μπορεί να παρατηρήσετε ότι έχουν πιαστεί οι μύες σας. Για να ενισχύσετε, λοιπόν, τις επιδόσεις σας, να αποτρέψετε τους τραυματισμούς και να αισθανθείτε συνολικά καλύτερα, το stretching παίζει βασικό ρόλο.

Πώς σας βοηθάει το stretching

 

Ενώ οι περισσότεροι μπορεί να θεωρούν το stretching ως έναν τρόπο για να βελτιώσουν την ευλυγισία τους, ο βασικός σκοπός του δεν είναι να επιμηκύνει έναν ιδιαίτερα σφιχτό μυ. Αντίθετα, η κινητικότητα, δηλαδή η ικανότητα της άρθρωσης να κινείται αποτελεσματικά, πρέπει να είναι ο πρωταρχικός σας στόχος.

Ο σωστός τρόπος να κάνετε stretching

 

Υπάρχουν δύο τύποι διατάσεων, ο στατικός και ο δυναμικός. Δεν είναι σωστό να κρατάτε ένα τέντωμα για πολλή ώρα με στατικό τρόπο, ειδικά εάν νιώθετε πόνο ή προσπαθείτε να τεντώσετε έναν οξύ τραυματισμό.

Το δυναμικό stretching περιλαμβάνει τη μετακίνηση με μεγαλύτερο εύρος κίνησης και παύσεις (για παράδειγμα, όταν κάνετε squats και μένετε στη θέση καθίσματος για μερικά δευτερόλεπτα). Ιδανικά, θέλετε ένα δυναμικό stretching προκειμένου να αυξήσετε προσωρινά το εύρος της κίνησής σας, να βελτιώσετε τη ροή του αίματός σας και να προετοιμάσετε το σώμα σας για άσκηση, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο τραυματισμού.

Stretching πριν ή μετά το περπάτημα;

Πριν από την προπόνηση σας, είναι σημαντικό να ζεσταίνετε τους μυς σας δυναμικά. Ωστόσο, το δυναμικό stretching μπορεί επίσης να ενσωματωθεί στη ρουτίνα σας μετά την προπόνηση για να βελτιώσετε την κινητικότητά σας.

Αν έχετε συνηθίσει το στατικό τέντωμα που περιλαμβάνει παρατεταμένα κρατήματα σε σταθερή θέση, καλό θα ήταν να μην εκτελέσετε αυτόν τον τύπο τεντώματος πριν βγείτε από το σπίτι. Το στατικό τέντωμα είναι ιδανικό για το τέλος της ημέρας ή για μετά από μια προπόνηση ώστε να ηρεμήσει το νευρικό σύστημα και να βοθήσει το σώμα να μπει σε μια φάση ανάρρωσης. Το στατικό stretching πριν από τη γυμναστική δεν θα σας προετοιμάσει σωστά, καθώς φαίνεται να ηρεμεί το νευρικό σύστημα και κατ’ επέκταση να μειώνει τις επιδόσεις.

Τι να προσέξετε όταν κάνετε stretching πριν το περπάτημα

 

Επικεντρωθείτε στο να ζεστάνετε ολόκληρο το κάτω μέρος του σώματός σας πριν το περπάτημα. Είναι σημαντικό να ενεργοποιήσετε αυτούς τους μυς πριν από την προπόνησή σας (ειδικά αν περνάτε πολύ χρόνο καθισμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας). Κάτι τέτοιο καθιστά ευκολότερη τη διατήρηση της σωστής στάσης και την αύξηση της ταχύτητας του περπατήματος χωρίς να διακινδυνεύετε έναν τραυματισμό. Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να ξεκινήσετε ή ψάχνετε μια εξατομικευμένη ρουτίνα stretching, είναι πάντα μια καλή ιδέα να επικοινωνήσετε με έναν φυσιοθεραπευτή ή έναν διαπιστευμένο γυμναστή.