Το φαγητό έχει κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί ως ένα μέσο προσέλκυσης μιας επιθυμητής συμπεριφοράς από το παιδί ή για να τα ενθαρρύνουμε να κάνουν κάτι, αφού δεν είναι λίγοι οι γονείς που για να παρακινήσουν το παιδί ή για να το πείσουν να κάνει κάτι, μπορεί να του υποσχεθούν μια λαχταριστή λιχουδιά ή μία ακόμα μπάλα παγωτό. Άλλες φορές πάλι το φαγητό μπορεί να αποτελέσει μία μορφή «τιμωρίας», καθώς ενδέχεται το παιδί να μην φάει το γλυκό του επειδή έκανε μια σκανταλιά ή εκδήλωσε μια αγενή συμπεριφορά. Σε κάθε περίπτωση το φαγητό θα ήταν καλό να μην χρησιμοποιείται ούτε ως επιβράβευση αλλά ούτε και ως τιμωρία για τους ακόλουθους λόγους.

Για να μην συνδυάσουν το φαγητό με την θετική ενίσχυση…

Θα ήταν καλό να μην χρησιμοποιείτε το φαγητό ως τρόπο προσέλκυσης ή ενθάρρυνσης του παιδιού, καθώς υπάρχει περίπτωση, εάν ακολουθήσετε αυτήν την τακτική, να συνδέσει το φαγητό με την θετική ενίσχυση, γεγονός που σημαίνει ότι θα χρησιμοποιούν το φαγητό ως επιβράβευση καθ’όλη την ενήλικη ζωή τους. Η επιβράβευση επίσης με μια λιχουδιά, μπορεί να μπερδεύει το παιδί, αφού συχνά ακούν ότι τα γλυκά, τα ζαχαρωτά, οι καραμέλες και τα μπισκότα δεν αποτελούν τρόφιμα με υψηλή θρεπτική αξία. Ως γονείς προσπαθούμε να μάθουμε στα παιδιά να κάνουν υγιεινές διατροφικές επιλογές, μόλις όμως κάνουν κάτι «καλό» ανταμείβονται με μια λιχουδιά που δεν είναι και τόσο «καλή». Το μήνυμα μπορεί να είναι αρκετά αντιφατικό και να προκαλέσει σύγχυση στα παιδιά.

Τι  μπορείτε να κάνετε εναλλακτικά…

Εάν ένα παιδί εκδηλώσει μια θετική ή ευγενική συμπεριφορά, δοκιμάστε να το επιβραβεύσετε με κάτι εξίσου καλό, υγιεινό και ωφέλιμο. Μπορείτε να δοκιμάσετε να το επιβραβεύσετε πηγαίνοντας μια βόλτα μαζί, περπατώντας ή παίζοντας. Οι επιβραβεύσεις μπορεί να αποδειχθούν ένα σημαντικό εργαλείο ενίσχυσης της καλής συμπεριφοράς του παιδιού, οι οποίες μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του. Στην περίπτωση που το παιδί δεν νιώθει καλά γιατί η ημέρα του στο σχολείο ήταν πιο δύσκολη από όσο περίμενε, μην του δώσετε κάτι άλλο για να το φτιάξετε την διάθεση αλλά ρωτήστε τι είναι αυτό που θα το βοηθήσει να νιώσει καλύτερα. Επιπλέον, μπορείτε να δοκιμάσετε να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί, κάνοντας πράγματα που αγαπάτε.