Αρκετοί μπαμπάδες προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν ισορροπίες μεταξύ των ατελείωτων ωρών στη δουλειά και του σπιτιού, με αποτέλεσμα να νιώθουν συνεχώς πιεσμένοι κι ότι δεν προλαβαίνουν. Η αλήθεια είναι πως είναι αναπόφευκτα απαιτητικό το πρόγραμμα ενός σκληρά εργαζόμενου μπαμπά, ανεξαρτήτως του επαγγέλματός του, και ενώ δεν μπορεί να τα έχει όλα, μπορεί να δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ώστε να μοιράζει σωστά τον χρόνο του μεταξύ δουλειάς και οικογένειας.

Συμβουλές για πολυάσχολους μπαμπάδες

 

 

* Θέστε προτεραιότητες

 

Σκεφτείτε τι θέλετε να πετύχετε στην καριέρα σας, την οικογενειακή σας ζωή και το χρόνο με τα παιδιά – και στη συνέχεια εστιάστε σε αυτά. Είναι εντάξει να πείτε «όχι» σε πράγματα που δεν συμφωνούν με αυτές σας τις προτεραιότητες. Για παράδειγμα, αν θέλετε να υποστηρίξετε την ομάδα ποδοσφαίρου των παιδιών σας, δώστε προτεραιότητα στο παιχνίδι και αφήστε τη δουλειά στην άκρη.

* Δουλέψτε από το σπίτι

 

Αν η δουλειά σας σάς το επιτρέπει, προτιμήστε να δουλέψετε από το σπίτι μερικές ημέρες, ώστε να έχετε έξτρα χρόνο με την οικογένειά σας. Μάλιστα, μετά την καραντίνα αυτή σας η προτίμηση δεν θα προξενήσει ιδιαίτερη έκπληξη σε κανέναν. Ακόμη κι αν αυτό δεν σας ακούγεται εφικτό, δοκιμάστε μετά από μία επαγγελματική επιτυχία να ζητήσετε από τον εργοδότη σας να δουλεύετε 1-2 ημέρες την εβδομάδα από το σπίτι, ώστε να έχετε την ευκαιρία να το διαπραγματευτείτε.

* Σεβαστείτε τον χρόνο με την οικογένειά σας

 

Όπως σέβεστε το ωράριό σας στη δουλειά, έτσι θα πρέπει να σέβεστε και τον χρόνο που περνάτε με την οικογένειά σας. Αν έχετε ορίσει ότι από τις 6 έως τις 8 το απόγευμα θα περάσετε χρόνο με τα παιδιά σας, τηρήστε το και ασχοληθείτε στη συνέχεια με ό,τι τυχόν έχει προκύψει στη δουλειά σας.

* Οργανώστε οικογενειακές δραστηριότητες

 

Εξίσου σημαντικό με το να περνάτε χρόνο με την οικογένειά σας είναι το να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί. Έτσι, αν μια εβδομάδα δεν έχετε καταφέρει να δείτε την οικογένειά σας όσο θα θέλατε, φροντίστε να οργανώσετε κάτι διασκεδαστικό για να κάνετε όλοι μαζί το Σαββατοκύριακο. Δεν είναι ανάγκη να είναι κάτι ακριβό και πρωτότυπο, ακόμη και μια βόλτα στη θάλασσα για ποδήλατο και παγωτό είναι αρκετή για να σας φέρει πιο κοντά.

*Μην ξεχνάτε ότι και η σύζυγός σας είναι στην ίδια κατάσταση

 

Ενώ είναι λογικό και σεβαστό το να δυσκολεύεστε να βρείτε ισορροπίες μεταξύ δουλειάς και σπιτιού, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι και η σύζυγός σας βιώνει την ίδια κατάσταση. Έτσι, αφιερώστε λίγα λεπτά μέσα στην ημέρα σας ώστε να κάνετε μερικές από τις δουλειές του σπιτιού. Το να ετοιμάσετε το κολατσιό των παιδιών, να βάλετε πλυντήριο ή να αδειάσετε το πλυντήριο πιάτων δεν θα σας πάρει περισσότερο από 5 λεπτά και πραγματικά μπορεί να κάνει τη διαφορά τόσο στο σπίτι σας όσο και στη σχέση με τη σύζυγό σας.

*Κλείστε το κινητό

 

Οι ειδοποιήσεις που έρχονται στο κινητό σας είναι ικανές να αποσπάσουν όχι μόνο τη δική σας προσοχή, αλλά και της οικογένειάς σας. Επομένως, όταν είστε με τα παιδιά σας, φροντίστε να βάζετε το κινητό στην αθόρυβη λειτουργία και να αποφεύγετε να τσεκάρετε συνεχώς τα mails σας. Έτσι, θα είστε σε θέση να χαλαρώσετε και να επικοινωνήσετε ανενόχλητοι μεταξύ σας.