Βασικό χαρακτηριστικό των χαρούμενων και επιτυχημένων ανθρώπων, εκτός από την σκληρή προσπάθεια είναι η αυτοπεποίθηση. Αυτοπεποίθηση όχι μόνο για την εξωτερική τους εμφάνιση, αλλά πολύ περισσότερο για τις κινήσεις και τις αποφάσεις που καλούνται να πάρουν σε μια δεδομένη στιγμή. Είναι ένα σημαντικό εφόδιο, που θα βοηθήσει το παιδί να εξελιχθεί σε έναν δυναμικό ενήλικα, έτοιμο να αντεπεξέλθει σε κάθε δυσκολία. Μερικές στρατηγικές που μπορείτε να υιοθετήσετε για να καλλιεργήσετε αυτοπεποίθηση στα παιδιά, περιλαμβάνουν:

1. Αφήστε τα παιδιά να πάρουν αποφάσεις

Όταν το παιδί σας έχει την ευκαιρία να κάνει επιλογές από νεαρή ηλικία, θα νιώσει από νωρίς αυτοπεποίθηση για την κρίση και τις αποφάσεις που παίρνει. Θα μάθει αρχικά με την δική σας βοήθεια τον σωστό τρόπο λήψης αποφάσεων όπως και να αξιολογεί με γνώμονα την λογική κάθε επιλογή ή σενάριο, ώστε να μπορεί να διακρίνει και να επιλέγει τελικά αυτό που θα το ωφελήσει περισσότερο. Ωστόσο, θα ήταν καλό να μην του δώσετε απόλυτη ελευθερία, ειδικά στις αρχές, καθώς μπορεί να μπερδευτεί. Προτείνετε του δύο ή μέχρι τρεις επιλογές κι αφήστε το να επιλέξει, αφού δοκιμάσει πρώτα να τις αξιολογήσει.

2.Ρωτήστε τα για το μέλλον

Καθώς συζητάτε δοκιμάστε να τα ρωτήσετε πώς φαντάζονται το μέλλον και πώς βλέπουμε τον εαυτό τους μέσα σε αυτό. Εάν το παιδί μπορεί να οραματιστεί να κάνει κάτι σημαντικό όταν μεγαλώνουν, είναι βέβαιο ότι θα αισθάνεται μεγαλύτερη σιγουριά για όλα όσα κάνει στην καθημερινότητά του. Μπορείτε ακόμα να συζητήσετε μαζί με το παιδί αναφορικά με τον τρόπο που εσείς ή και ο μπαμπάς εξελιχτήκατε, αναφερόμενοι στην δική σας σταδιοδρομία. Ακόμα και αν τα όνειρά του φαντάζουν υπερβολικά μεγάλα ή και μη ρεαλιστικά, προσπαθήστε να μην μειώσετε απότομα τις προσδοκίες του.

3. Κάντε την αισιοδοξία σύμμαχό τους

Εάν το παιδί τείνει να απογοητεύεται εύκολα, είναι σημαντικό να το βοηθήσετε να επαναπροσδιορίσει την αποτυχία και να την δει ως μια διδακτική εμπειρία, που μπορεί να μάθει και να βελτιωθεί. Θα ήταν καλό να μην του δίνετε απλώς καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις αλλά να το ενθαρρύνεται να σκέφτεται με διάφορους τρόπους προκειμένου να βελτιώσει μια κατάσταση ή και να δει τα θετικά της, ακόμα και αν είναι δύσκολη.