Κάθε γονιός γνωρίζει πόσο δύσκολη μπορεί να γίνει η διατήρηση της καθαριότητας ή της τάξης στο σπίτι, κατάσταση που φαίνεται να μετατρέπεται σε πραγματική «πρόκληση» κατά την νηπιακή ηλικία των παιδιών. Ειδικά όταν τα νήπια είναι πολύ μικρά, πολλές φορές θα σκορπίσουν παντού τα παιχνίδια τους προκαλώντας ένα μόνιμο χάος. Ακόμα και αν φαίνεται δύσκολο να καταφέρετε να συγυρίσετε και οι χώροι σας να παραμείνουν τακτοποιημένοι παραπάνω από μία ώρα, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πρόκειται για μια φάση που γρήγορα το παιδί θα ξεπεράσει. Ως τότε μπορείτε να δοκιμάσετε τις ακόλουθες στρατηγικές για να κάνετε το συγύρισμα πιο εύκολο και γρήγορο παρέα, φυσικά με το νήπιο.

*Ξεκινήστε από το μπάνιο

Για να καταφέρετε να καθαρίσετε σύντομα το σπίτι, θα ήταν καλό να ξεκινήσετε από τα βασικότερα, όπως είναι το μπάνιο, καθώς αποτελεί το βασικό χώρο όπου τόσο εσείς όσο και τα παιδιά περιποιούνται τον εαυτό τους και φροντίζουν για την προσωπική τους υγιεινή. Ειδικά στην περίπτωση που περιμένετε καλεσμένους, το καθαρό μπάνιο θα πρέπει να έρχεται πρώτο στην λίστα σας ενώ μπορείτε να συνεχίσετε με τα καθαρά πιάτα και τον άδειο νεροχύτη. Το παιδί μπορεί να σας βοηθήσει μεταφέροντας ορισμένα πλαστικά ποτήρια ή μπουκάλια που μπορεί να έχει χρησιμοποιήσει.

*Μην σπαταλάτε τον χρόνο σας με καθαρά πράγματα

Είναι σημαντικό να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι η καθαριότητας προηγείται της οργάνωσης ή της τακτοποίησης των αντικειμένων. Ακόμα και αν η θέα της φρεσκοπλυμένης μπουγάδας είναι κάτι που σας ενοχλεί, είναι σημαντικό να την αφήσετε για λίγο στην άκρη, αφού τα ρούχα είναι στεγνά, καθαρά και απλά δεν έχουν ακόμα σιδερωθεί. Αντ’αυτού δώστε προτεραιότητα σε επιφάνειες ή χώρους που μπορεί να χρειάζονται καθάρισμα ή απολύμανση όπως το πάτωμα, τα τραπεζάκια στο σαλόνι αλλά και οι επιφάνειες της κουζίνας.

*Κουτί για παιχνίδια σε κάθε δωμάτιο

Ακόμα και αν ακούγεται κάπως.. παράξενο, ένα κουτί που θα μπορεί να αποθηκεύει προσωρινά τα παιχνίδια του αποτελεί την ιδανική λύση για ένα γρήγορο συμμάζεμα. Μπορείτε να ενθαρρύνετε το νήπιο να τοποθετεί όλα του τα παιχνίδια στο συγκεκριμένο κουτί, αμέσως αφού τελειώσει το παιχνίδι του ή αν θέλει να αλλάξει τον χώρο που κάθεται. Έτσι μαθαίνει από νωρίς τι πρέπει να κάνει αφού ολοκληρώνει το παιχνίδι του ενώ ταυτόχρονα κερδίζετε πολύτιμο χρόνο που μπορείτε να αξιοποιήσετε σε άλλες δουλειές που αφορούν το σπίτι ή την φροντίδα του εαυτού ή ακόμα και την δική σας.