Οι υγιεινές διατροφικές επιλογές και οι προτιμήσεις των παιδιών, ειδικά εκείνων που έχουν ξεκινήσει το σχολείο, μπορεί να μην… ταυτίζονται απόλυτα. Ορισμένα παιδιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιλεκτικά αναφορικά με όσα θέλουν να φάνε, ειδικά κατά την προσχολική ηλικία ενώ άλλα καθώς μεγαλώνουν θέλουν να δοκιμάζουν ολοένα και περισσότερες νέες γεύσεις και διατροφικούς συνδυασμούς. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά, από νεαρή ακόμα ηλικία, να κάνουν υγιεινές διατροφικές επιλογές. Μερικές χρήσιμες στρατηγικές για να καταφέρουμε, περιλαμβάνουν:

1. Πηγαίνετε μαζί για ψώνια

Θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα να πάτε μαζί με το παιδί για τα ψώνια της εβδομάδας, καθώς αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για να του μάθετε να επιλέγει θρεπτικά τρόφιμα, που θα το γεμίσουν ενέργεια. Για να ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει υγιεινές διατροφικές επιλογές, βάλτε μαζί στο καλάθι φρέσκα φρούτα και λαχανικά, μειώνοντας τα ζαχαρούχα ροφήματα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Μπορείτε να προσελκύσετε το ενδιαφέρον του παιδιού, επιλέγοντας φρούτα και λαχανικά σε διαφορετικά χρώματα.

2. Αφήστε τα να βοηθήσουν στην κουζίνα

Το παιδί ανεξάρτητα από την ηλικία του μπορεί να βοηθήσει στην κουζίνα. Ένα παιδί του νηπιαγωγείου μπορεί να κόψει το μαρούλι σε μικρότερα κομμάτια με τα χεράκια του ή να βάλει το ψωμί στην θέση του στο τραπέζι. Ένα μεγαλύτερο παιδί μπορεί να μετρήσει τα λαχανικά που χρειάζεται η σαλάτα σας και να την βάλει στην θέση της στο τραπέζι. Όσα τα παιδιά σας βοηθούν είναι σημαντικό να αναφέρετε πληροφορίες όπως είναι η θρεπτική αξία του γεύματός σας, καθώς έτσι το παιδί αντιλαμβάνεται γιατί είναι σημαντικό να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή.

3. «Έξυπνα» σνακ

Ακόμα και αν ετοιμάσετε το αγαπημένο φαγητό του παιδιού, εκείνο μπορεί να μην μπορεί να το φάει όλο αν έχει μόλις φάει ένα σνακ ή το φρούτο του. Για αυτό είναι σημαντικό να οργανώσετε τα γεύματά του μέσα στην ημέρα ώστε να τρώει περίπου ανά τρεις ώρες ή όταν πεινάσει. Φροντίστε ώστε τα ενδιάμεσα σνακ να είναι ελαφριά και θρεπτικά για να συμπληρώσουν άψογα τα κυρίως γεύματά του, καλύπτοντας τις διατροφικές του ανάγκες.

4. Μην απαγορεύσετε εντελώς τις λιχουδιές

Ο περιορισμός των επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες είναι γενικά καλή ιδέα, αλλά μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα αν φτάσετε στα άκρα. Για αυτό είναι σημαντικό να αφήνετε το παιδί να απολαύσει που και που μια μικρή λιχουδιά. Για να τα βοηθήσετε να μειώσουν τα γλυκά, μπορείτε κάθε φορά που σας ζητούν να τους δώσετε μια πιο υγιεινή εναλλακτική, όπως είναι οι ξηροί καρποί ή και οι σταφίδες.