Οι καλοί φίλοι, το παιχνίδι μαζί τους αλλά και το να πηγαίνουν όλοι μαζί σε πάρτι γενεθλίων αποτελούν συνηθισμένες δραστηριότητες για τα παιδιά, οι οποίες όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την υγιή τους ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δηλώνει ότι το να έχει ένα παιδί φίλους αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές «αποστολές» της μέσης παιδικής ηλικίας, μια κοινωνική δεξιότητα που θα διαρκέσει καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Είτε θέλετε να βοηθήσετε το παιδί να σταματήσει να φοβάται ή να ντρέπεται είτε θέλετε να το ενθαρρύνετε να εξελίξει τις κοινωνικές του δεξιότητες, μπορείτε να δοκιμάσετε τις ακόλουθες στρατηγικές:

*Ξεκινήστε από τις δεξιότητες συζήτησης

Για να βοηθήσετε το παιδί να κάνει νέους φίλους είναι σημαντικό να το βοηθήσετε να εξελίξει τις δεξιότητες που σχετίζονται με την συζήτηση. Από τις εναλλαγές στο λόγο, τις παύσεις όπως και τη ενεργητική ακρόαση μέχρι και τον τρόπο να ξεκινήσει ή να διατηρήσει μια συζήτηση, αποτελούν μια σειρά από ικανότητες που μπορεί να χρειαστεί να βελτιώσει το παιδί. Μέχρι το παιδί να μάθει με την πάροδο του χρόνου να κατανοεί μη λεκτικά σημάδια, όπως είναι η στάση του σώματος ή και έκφραση του προσώπου, παροτρύνετέ το να χρησιμοποιεί ευγενικές ερωτήσεις που δείχνουν ενδιαφέρον για τον νέο του φίλο.

*Δουλέψτε τις κοινωνικές δεξιότητες

Οι κοινωνικές δεξιότητες είναι ιδιαίτερα σημαντικές όταν πρόκειται για γνωριμίες με νέους φίλους. Είναι σημαντικό στα πλαίσια αυτών να μάθετε στο παιδί να εκδηλώνει το ενδιαφέρον του αλλά και να το βοηθήσετε να γίνει συμπονετικό, να είναι σε θέση δηλαδή να αντιληφθεί τα συναισθήματα των γύρω του, να εξελίξετε δηλαδή από νωρίς την συναισθηματική του νοημοσύνη.  Ζητήστε από το παιδί να βρει διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να δείξει συμπόνια στα άλλα παιδιά της ηλικίας του. Μιλήστε στο παιδί ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίσει πότε κάποιος περνάει μια δύσκολη στιγμή και τι μπορεί να κάνει για να βοηθήσει.