Η απαίτηση συμμόρφωσης από το παιδί, αντί να το ενθαρρύνετε να αναπτύξει και να καλλιεργήσει τον αυτοέλεγχό του, συνήθως μπορεί να έχεις ως αποτέλεσμα τα παιδιά που είναι εντελώς πειθήνια στους γονείς τους, αλλά συχνά εντελώς εκτός ελέγχου όταν απομακρύνονται από αυτούς. Ωστόσο, ούτε οι εντελώς ανεκτικοί γονείς βοηθούν στην πραγματικότητα το παιδί καθώς όχι μόνο είναι πιθανό μεγαλώνοντας να εκδηλώσουν μια αγενή συμπεριφορά αλλά τα παιδιά μπορεί να αντιληφθούν υποσυνείδητα τους ανεκτικούς γονείς ως απαθείς και ως εκ τούτου αδιάφορους. Η λύση, όπως σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής βρίσκεται κάπου στην μέση.

Ούτε άκαμπτη ούτε ανεκτική πειθαρχία

Η πιο αποτελεσματική πειθαρχία δεν είναι ούτε άκαμπτη ούτε ανεκτική. Το πιο προσοδοφόρο στυλ πειθαρχίας για το παιδί είναι εκείνο που κυμαίνεται μεταξύ της ανάθεσης ορίων που είναι δίκαια και τα εφαρμόζετε με συνέπεια αλλά και με αγάπη. Ορισμένες στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να θέσετε όρια με το σωστό τρόπο στο παιδί, περιλαμβάνουν:

*Διαλέξτε τις «μάχες» σας

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θέσετε τόσο τους κανόνες όσο και τα όριά σας βάσει των προτεραιοτήτων σας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιλέγετε «έξυπνα» πότε και γιατί μπορεί να έρθετε σε διένεξη με το παιδί, καθώς δεν θα ήταν καλό να διαταράσσεται την οικογενειακή γαλήνη συχνά και για ζητήματα που στην πραγματικότητα δεν έχουν μεγάλη σημασία. Ορίστε κανόνες που θέλετε να εφαρμόσετε πλήρως, αλλά διατηρήστε τους σε λογικό αριθμό.

*Η ευθύτητα είναι «σύμμαχός» σας

Είναι σημαντικό οι απαντήσεις να είναι άμεσες και να δηλώνετε την επιθυμία σας με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιλαμβάνεται το παιδί τι είναι αυτό που του ζητάτε. Εάν παρατηρήσετε ότι το πρώτο σας «όχι» ήταν αναποτελεσματικό, με σταθερό αλλά ήπιο τόνο και αφού έρθετε στο ύψος του παιδιού επαναλάβετε αυτό που του ζητήσατε ή την απαγόρευση. Έπειτα δοκιμάστε αντιπερισπασμούς, όπως το να πάτε το παιδί σε ένα άλλο δωμάτιο και να το ενθαρρύνετε να ασχοληθεί με μια άλλη δραστηριότητα.

*Να είστε συνεπείς

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είστε συνεπείς με την τήρηση των κανόνων, καθώς αν κάτι είναι σημαντικό την μία ημέρα και όχι την επόμενη, το πιθανότερο είναι ότι το παιδί δεν θα αντιληφθεί τι είναι αυτό που πρέπει να κάνει. Γι ‘αυτό θα ήταν καλό να φροντίσετε να τηρείτε τους κανόνες που θεσπίζετε, διαφορετικά θα χάσετε την αξιοπιστία σας.