Κάθε μπαμπάς έχει υπάρξει ένας «θυμωμένος μπαμπάς» σε κάποια φάση της ζωής του. Πολλές φορές οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα πιεστικές ενώ τα παιδιά φαίνεται πώς μπορούν να… εκνευρίσουν τους γονείς τους περισσότερο από κάθε άνθρωπο, φαινόμενο το οποίο έχει αναλυθεί από ειδικούς ψυχολόγους. Τα παιδιά μπορεί να προκαλέσουν τον έντονο θυμό των γονέων, καθώς εγείρουν σε αυτούς τα έντονα συναισθήματα των παιδικών τους χρόνων, με αποτέλεσμα οι φόβοι ή και η οργή της παιδικής ηλικίας να επανέρχονται στιγμιαία και να μπορούμε δύσκολα, ακόμα και ως ενήλικες να τα διαχειριστούμε.

Ποιος είναι ο «θυμωμένος μπαμπάς»

Ο «θυμωμένος μπαμπάς» είναι κυριολεκτικά ο πατέρας που είναι συχνά θυμωμένος με το παιδί και που αποκρίνεται με επιθετικό τρόπο, όπως είναι οι φωνές ή και η αυστηρή τιμωρία, στυλ πειθαρχίας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την συναισθηματική του κατάσταση την δεδομένη στιγμή. Αυτός ο θυμός αποτελεί εμπόδιο στην επικοινωνία σας με το παιδί ενώ ταυτόχρονα μπορεί οι φωνές να φαίνονται ως μια λογική αντίδραση εκείνη τη στιγμή, μετά από λίγο όμως θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν ήταν η καλύτερη απάντηση, πράγμα που σε βάθος χρόνου μπορεί να σας γεμίσει με ενοχές ενώ απομακρύνεστε ολοένα και περισσότερο από τα παιδιά.

Λιγότερος θυμός, περισσότερη υπομονή

Ορισμένες στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε άμεσα για να διαχειριστείτε καλύτερα το θυμό σας και να αυξήσετε την υπομονή σας, περιλαμβάνουν:

  • Κάντε διάλειμμα: Πολλές φορές ο θυμός είναι αποτέλεσμα συσσωρευμένης κούρασης και πίεσης. Για αυτό λοιπόν όταν νιώθετε ότι κατακλύζεστε από θυμό ή οργή κάντε ένα βήμα πίσω και πάρτε λίγο χρόνο για να κάνετε ένα διάλειμμα για να επαναφορτίσετε τις αντοχές σας.
  • Παρατηρήστε τι πυροδοτεί τον θυμό: Ο θυμός αποτελεί συνήθως το προσωπείο πίσω από το οποίο μπορεί να κρύβεται ένα άλλο συναίσθημα όπως η θλίψη, ο φόβος, η ανησυχία, το ψυχικό τραύμα ή ακόμα και η απογοήτευση. Προσπαθήστε λοιπόν, κάθε φορά που θυμώνετε να αφιερώνετε λίγο χρόνο ώστε να εντοπίσετε την πραγματική αιτία. Μόλις καταφέρετε να βρείτε τους παράγοντες που πυροδοτούν την οργή, θα μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα τα συναισθήματά σας.