Είναι φυσιολογικό για τα παιδιά να κλαίνε όπως και για τους γονείς να ανησυχούν αν διαπιστώνουν ότι το παιδί τους κλαίει συχνά, δίχως να μπορούν να προσδιορίσουν την αιτία. Πριν το παιδί σας μάθει να χρησιμοποιεί τα λόγια του για να εκφράσει τα συναισθήματά του, μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσετε το παράγοντα που το ωθεί να αντιδράσει έτσι. Ακόμα και όταν αρχίσουν να μιλούν, ορισμένες φορές τα παιδιά μπορεί να κλάψουν για λόγους, που φαίνονται.. «παράλογοι» στον κόσμο των ενηλίκων. Σε κάθε περίπτωση, οι συνηθέστεροι λόγοι που μπορεί να κλαίει το παιδί, περιλαμβάνουν:

1. Έντονη κούραση

Εάν το παιδί σας ξεσπάσει σε κλάματα επειδή του δώσατε το λάθος μπολ ή μια άλλη μπλούζα από αυτήν που σας ζήτησε, τότε πιθανότατα να οφείλεται στην κούραση. Ένας από τους συχνότερους λόγους που τα παιδιά κλαίνε είναι επειδή είναι κουρασμένα και στην περίπτωση που δεν έχουν κοιμηθεί καλά, μπορεί να ξεσπάσουν σε φωνές και δάκρυα. Φυσικά δεν μπορείτε να αποτρέψετε απόλυτα την κούραση του παιδιού, αλλά με το σωστό πρόγραμμα μπορείτε να εξασφαλίσετε τη ξεκούρασή του. Φροντίστε να κοιμάται περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα ώστε να μην διαταράσσεται το πρόγραμμα του ύπνου του και να μην είναι γεμάτο από δραστηριότητες, καθώς και ο ελεύθερος χρόνος που μπορεί απλά να χαλαρώσει είναι εξίσου σημαντικός.

2. Πείνα

Ακόμα και οι ενήλικες μπορεί να γίνουν ευερέθιστοι όταν πεινούν, πόσο μάλλον τα παιδιά. Το παιδί πιθανότατα να σας ζητήσει κάποιο σνακ ή και φαγητό όταν όμως παίζει και διασκεδάζει πολύ, τότε πιθανότατα να αγνοήσει το αίσθημα της πείνας για αρκετή ώρα. Η πείνα μπορεί να οφείλεται για τα δάκρυα του παιδιού που μόλις έχει ξυπνήσει από τον υπνάκο του ή που έχουν περάσει τρεις με τέσσερις ώρες από το τελευταίο του γεύμα. Εάν το παιδί δεν έχει φάει για κάποια ώρα και η διάθεσή του πέφτει γρήγορα, δοκιμάστε να του προσφέρετε μερικά υγιεινά σνακ μέχρι να φτάσετε σπίτι και να απολαύσετε το γεύμα σας.

3. Άγχος

Το άγχος αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα που μπορεί να προκαλέσει δάκρυα ειδικά σε μεγαλύτερα παιδιά. Ακόμα και αν δεν αντιμετωπίζουν τις υποχρεώσεις των ενηλίκων, τα παιδιά εξακολουθούν να αγχώνονται. Ένα «υπερ-φορτωμένο» πρόγραμμα με απαιτήσεις τόσο στο σχολείο όσο και στα αθλήματα ή τις εξωσχολικές δραστηριότητες, μπορεί προκαλέσουν περαιτέρω πίεση στο παιδί, επιδρώντας αρνητικά στην ψυχολογία του. Τα παιδιά μπορούν επίσης να αγχωθούν από το τι συμβαίνει γύρω τους, όπως από τα προβλήματα στο σπίτι ή και το σχολείο για αυτό είναι σημαντικό να διατηρείτε το ήρεμο οικογενειακό κλίμα και να ρωτάτε το παιδί για την μέρα του, ώστε να του δίνετε να καταλάβει ότι βρίσκεστε δίπλα του ανά πάσα στιγμή.