Όλοι οι γονείς έχουν απορίες για ποικίλα ζητήματα που σχετίζονται με την ανατροφή των παιδιών, με αυτές να αυξάνονται εκθετικά στην περίπτωση της νέας μαμάς και του νέου μπαμπά που μόλις έχουν υποδεχθεί το πρώτο τους παιδάκι. Συχνά οι γονείς αναρωτιούνται σχετικά με το τι είναι φυσιολογικό ή υγιές και τι όχι όταν πρόκειται για το νέο μέλος της οικογένειάς τους. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις, περιλαμβάνουν:

*Θα το «κακομάθω» αν το κρατάω συχνά;

Ένα από τα πράγματα που οι περισσότεροι νέοι γονείς τείνουν να αναρωτιούνται είναι αν υπάρχει περίπτωση να «κακομάθουν» το μικρό τους επειδή το κρατούν για πολύ ώρα ή αρκετά συχνά στην αγκαλιά τους. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει και οι γονείς μπορούν να κρατούν στην αγκαλιά τους το μικρό τους για όση ώρα ή όσο συχνά επιθυμούν κατά την διάρκεια της ημέρας. Θέλει όμως προσοχή κατά την διάρκεια της νύχτας, καθώς τα μωρά δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν κι ενδεχομένως να κάνετε την διαδικασία πιο δύσκολη αν συνηθίσουν να κοιμούνται στην αγκαλιά σας.

*Πρέπει να ξυπνήσω το μωρό;

Ορισμένοι πιστεύουν ότι δεν πρέπει να ξυπνάτε το μωρό όταν εκείνο κοιμάται στην κούνια του. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για όλες τις περιπτώσεις, αφού εάν το μωρό για παράδειγμα δεν παίρνει βάρος είναι πολύ πιθανό ο γιατρός να προτείνει στους γονείς να το ξυπνούν για να το ταΐσουν. Οι γονείς παράλληλα θα ήταν καλό να ξυπνούν το μωρό για να το ταΐσουν πριν πέσουν για ύπνο, μιας και αυτό μπορεί να βοηθήσει το μικρό σας να κοιμάται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα χωρίς να ξυπνά μέσα στην νύχτα.

*Μήπως κλαίει παραπάνω από το φυσιολογικό;

Σχεδόν κάθε μωρό κλαίει, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο ανάλογα με την αιτία και δεν είναι λίγοι οι γονείς που μπορεί να αναρωτηθούν ή και να φοβηθούν μήπως το μωράκι τους κλαίει υπερβολικά πολύ. Αλλά όταν ένα μωρό κλαίει υπερβολικά, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι περνούν κολικούς, που μπορεί να ξεκινήσουν ότι το μωρό σας είναι περίπου δύο εβδομάδων και να διαρκέσουν έως και τον πέμπτο μήνα.

*Πρέπει να το ντύνω με «στρώσεις»;

Μία από τις συχνότερες απορίες αφορά το ντύσιμο του μωρού και συγκεκριμένα αν πρέπει πάντα να το ντύνουμε με διαφορετικές στρώσεις ρούχων ώστε να διατηρείται ζεστό όταν έξω επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και να μπορείτε να αφαιρέσετε μία στην περίπτωση ζέστης. Ο γενικός κανόνας των «στρώσεων» είναι αρκετά λειτουργικός ωστόσο αν η μαμά ή ο μπαμπάς έχει επιλέξει φορέα και κρατά εκεί το μωράκι του, τότε πιθανότατα να μην χρειαστεί μιας και αρκεί η θερμότητα του σώματός σας για να το κρατήσει ζεστό.