Αν το παιδί σας «βρέχει» το κρεβάτι του, δεν υπάρχει λόγος να νιώθετε ενοχές ως γονείς ούτε φυσικά να κάνετε το παιδί να νιώθει άσχημα.

Ενώ ορισμένα παιδιά δεν βρέχουν ποτέ το κρεβάτι τους, πολλά παιδιά έχουν νυχτερινά… ατυχήματα πολύ αφότου βγάλουν τις πάνες και εγκαταλείψουν το γιο-γιο. Επομένως, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα συνηθισμένο φαινόμενο, το οποίο δεν υπάρχει λόγος να σας ανησυχεί.

Για τη συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών, το βρέξιμο του κρεβατιού είναι κάτι που τελικά αφήνουν πίσω τους καθώς μεγαλώνουν. Βέβαια, αυτό μπορεί να μη σας κάνει να νιώθετε καλύτερα, αφού ως γονιός πάντα θέλετε να κάνετε κάτι ώστε να βοηθήσετε το μικρό σας. Ορίστε, λοιπόν, μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αντιμετωπίσετε μαζί με το παιδί τη νυχτερινή ενούρηση.

*Κρατήστε ημερολόγιο

 

Υπάρχει η αντίληψη ότι ορισμένοι παράγοντες – όπως το άγχος, για παράδειγμα, ή ακόμη και ορισμένες αλλεργίες ή δυσανεξίες – μπορεί να έχουν κάποια επίδραση στη συμπεριφορά του παιδιού στον ύπνο, γι’ αυτό ίσως σας φανεί χρήσιμο να παρακολουθείτε πότε συμβαίνουν τα περιστατικά ενούρησης. Έτσι, μπορεί να είστε σε θέση να παρατηρήσετε ένα μοτίβο, για παράδειγμα ίσως το παιδί να βρέχει το κρεβάτι του πιο συχνά όταν κάτι αγχωτικό συμβαίνει στη ζωή του ή ακόμη όταν έχει πιει ένα συγκεκριμένο ρόφημα λίγες ώρες προτού πέσει για ύπνο.

*Περιορίστε την πρόσληψη υγρών πριν τον ύπνο

 

Ενώ το βρέξιμο του κρεβατιού δεν συνδέεται απαραίτητα με το γεγονός ότι γεμίζει η ουροδόχος κύστη του παιδιού, καλό είναι να μειώσετε τις πιθανότητες να συμβεί, αποφεύγοντας την πρόσληψη υγρών πριν τον ύπνο. Όταν μιλάμε για νερό, σκεφτείτε και τις σούπες, τους χυμούς και τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως το καρπούζι.

*Καθιερώστε ένα «διάλειμμα για τουαλέτα»

 

Μπορεί να ακούγεται βάναυσο, όμως πρόκειται για μια ιδιαίτερα αποτελεσματική στρατηγική αντιμετώπισης. Ενσωματώστε το ξύπνημα του παιδιού στη δική σας ρουτίνα -για παράδειγμα ξυπνήστε το προτού πέσετε για ύπνο ή προτού δείτε μια ταινία-, αλλά φροντίστε να έχετε μια συνέπεια σε αυτό το ξύπνημα και να επιμένετε. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα συνηθίσει να ξυπνάει στη μέση της νύχτας και να πηγαίνει τουαλέτα μόνο του.

*Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο

 

Το βρέξιμο του κρεβατιού είναι εξαιρετικά συνηθισμένο μεταξύ των παιδιών και τις περισσότερες φορές επιλύεται αυθόρμητα. Ωστόσο, για κάθε ανησυχία που έχετε σχετικά με την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού, μπορείτε να συμβουλεύεστε τον γιατρό του, ειδικά αν το βρέξιμο του κρεβατιού πρόκειται για μια συχνή κατάσταση και το παιδί είναι σχολικής ηλικίας.