Η πατρότητα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ευλογίες αλλά και τις μεγαλύτερες ευθύνες που αναλαμβάνει κανείς, καθώς υποδέχεται το παιδί του στον κόσμο. Κανένας μπαμπάς δεν είναι τέλειος και δεν είναι απαραίτητο να είναι, αφού για τα παιδιά αρκεί η ειλικρινής και η γεμάτη αγάπη προσπάθεια να είμαστε δίπλα τους και να τα υποστηρίζουμε. Αυτή η υποστήριξη μπορεί να έχει πολλές μορφές, με την βασικότερη να αποτελεί την καθημερινή συμπεριφορά σας απέναντι στο παιδί. Αν και κάθε γονιός μπορεί να κάνει λάθη και να μαθαίνει από αυτά, είναι σημαντικό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφύγετε τα εξής:

1. Απουσία

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην απουσιάζετε από την ζωή των παιδιών είτε φυσικά είτε συναισθηματική είτε νοητικά, καθώς διαφορετικά θα αφήσετε ένα κενό που κανείς άλλος δεν μπορεί να γεμίσει. Η παρουσία ενός μπαμπά είναι σαν ένα μεγάφωνο που προορίζεται να ενισχύσει την φωνή που υποστηρίζει το παιδί και το βοηθά να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσκολία μεγαλώνοντας.

2. Αυξημένες απαιτήσεις

Οι ιδιαίτερα απαιτητικοί μπαμπάδες ωθούν τα παιδιά τους να υπερέχουν, δίνοντας όμως ελάχιστη ή και καθόλου σημασία για τις πραγματικές επιθυμίες των παιδιών τους. Τα παιδιά των απαιτητικών μπαμπάδων μπορεί να γίνουν απαιτητικοί γονείς που έχουν λίγη ή καθόλου ενσυναίσθηση για τα δικά τους παιδιά. Ωστόσο είναι σημαντικό να πλησιάσετε το παιδί και να βρείτε ένα καλύτερο τρόπο να το κινητοποιήσετε και ειδικά για δραστηριότητες ή στόχους που πράγματι το ενδιαφέρουν.

3. Έλλειψη προσοχής

Όταν αφήνουμε τον «θόρυβο» της καθημερινότητας να μας αποσπάσει από τα παιδιά μας, χάνουμε πολύτιμο χρόνο δίχως να το συνειδητοποιούμε. Μην «πέφτετε» στην παγίδα δίνοντας όλη σας την προσοχή σε μικρά πράγματα, που πιθανότατα σε λίγο καιρό να μην έχουν αξία. Αντίθετα βάλτε προτεραιότητες και διαμορφώστε ένα πρόγραμμα, περιλαμβάνοντας τις υποχρεώσεις που πρέπει να έρθουν εις πέρας πάντα σε ισορροπία με το χρόνο που αφιερώνετε στα παιδιά.