Τα παιδιά ειδικά κατά την νηπιακή ηλικία μπορεί να αντιδρούν στις συμβουλές ή τις προτροπές σας, καθώς μεγαλώνουν και μαθαίνοντας τον κόσμο γύρω τους, συνειδητοποιούν κάθε μέρα και περισσότερο ότι μπορούν να διεκδικήσουν την ανεξάρτησία τους. Συνήθως σε αυτήν την συνειδητοποίηση μπορεί να οφείλεται και η ανυπακοή, για αυτό θα ήταν καλό να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας όπως και τους διαύλους επικοινωνίας με το παιδί ανοιχτούς.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος;

Δεν υπάρχει ένας και καθολικός τρόπος για να ενθαρρύνετε την καλή συμπεριφορά του παιδιού, αφού άλλες πρακτικές λειτουργούν καλύτερα από άλλες ανάλογα με την προσωπικότητα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την ιδιοσυγκρασία του παιδιού. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι τα παιδιά θα αντιδράσουν ότι δεν καταλαβαίνουν κάτι ή όταν δεν το περιμένουν. Για αυτό θα ήταν καλό να συζητάτε με το παιδί και να του εξηγείτε τις προθέσεις σας όπως και την έκβαση κάθε συμπεριφοράς. Παράλληλα μπορείτε να δοκιμάσετε να δημιουργήσετε μια ρουτίνα ή ένα πρόγραμμα, ενημερώνοντας το παιδί για όλα όσα πρόκειται να κάνει μέσα στην ημέρα ώστε να γνωρίζει, κάνοντας την μετάβαση από την μία δραστηριότητα στην άλλη πιο όμαλη.

Τι θα ήταν καλό να αποφύγετε

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το παιδί δεν θέλει να δοκιμάσει τα όριά σας, ακόμα και αν ορισμένες φορές φαίνεται το αντίθετο. Θα ήταν καλό να μην του φωνάξετε ή ακόμα και να μην το απειλήσετε, καθώς αυτό θα δυσχεράνει την κατάσταση, εντείνοντας το αρνητικό κλίμα. Αντίθετα δοκιμάστε να απομακρύνετε το παιδί από την κατάσταση και διατηρώντας τον τόνο σας ήπιο και ψύχραιμο να του μιλήσετε για το τι συμβαίνει. Επίσης, προσπαθήστε να μην δικαιολογήσετε την κακή του συμπεριφορά, καθώς αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα, αφού το παιδί πιθανότατα να το κάνει και πάλι.