Αν με κάθε πρωτοβρόχι η σκέψη σας γεμίζει με άγχος για τις εποχικές ιώσεις που αργά ή γρήγορα θα φτάσουν στο μικρό σας, η φετινή σχολική χρονιά αναμένεται… ενδιαφέρουσα. Ευτυχώς, η πανδημία είναι μέχρι στιγμής ιδιαιτέρως ήπια στην περίπτωση των παιδιών. Ομως οι περισσότεροι γονείς εξακολουθούμε να ανησυχούμε, όχι μόνο για τα ίδια, αλλά και για την υγεία άλλων αγαπημένων προσώπων που έρχονται σε στενή επαφή μαζί τους – με πρώτους και κύριους τους παππούδες τους. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πώς θα κυλήσουν οι επόμενοι μήνες.

Αν κάτι είναι, όμως, βέβαιο, αυτό είναι πως η σχολαστική καθαριότητα σε συνδυασμό με την επιμελή τήρηση των κανόνων υγιεινής μπορούν να συμβάλουν σημαντικά όχι μόνο στη διατήρηση της καλής υγείας του μικρού σας, αλλά και σε εκείνη του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Και μαζί με τον νέο κοροναϊό μπορούν να μειώσουν την εξάπλωση άλλων, ενδημικών ασθενειών, όπως η γρίπη, τα κρυολογήματα ή οι γαστρεντερίτιδες. Τι πρέπει να προσέξετε, λοιπόν, για να είστε βέβαιοι ότι το σπίτι σας και τα προσωπικά αντικείμενα του παιδιού είναι πραγματικά καθαρά; Και πώς μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι φροντίζει για την υγιεινή του ακόμη και τις ώρες που είναι μακριά σας;

Είναι… στο χέρι του

 

Τα παιδιά μπορούν να μάθουν από πολύ μικρή ηλικία ορισμένους βασικούς κανόνες υγιεινής. Και ακόμη και με τα αναμενόμενα λαθάκια τους, η επιμελής τήρηση έστω και κάποιων από αυτούς μπορεί να κάνει τη διαφορά. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το CDC, το σωστό πλύσιμο των χεριών μειώνει τα αναπνευστικά νοσήματα, όπως το κοινό κρυολόγημα, έως και κατά 21% στον γενικό πληθυσμό. Πώς θα το μάθουμε, λοιπόν, να τους τηρεί;

Λέμε κι ένα τραγούδι

 

Μπορεί να έχουμε συνδέσει τους κανόνες με την αυστηρότητα και την τιμωρία, όμως στην πραγματικότητα η διασκέδαση είναι ένα από τα κυριότερα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να μάθουμε στο παιδί να τους ακολουθεί. Για παράδειγμα, ένας πολύ καλός τρόπος να το πείσουμε να πλένει τα χέρια του για όση ώρα χρειάζεται προκειμένου να εξοντωθούν οι μικροοργανισμοί είναι ζητώντας του να λέει από μέσα του κάποιο τραγουδάκι.

Δημιουργούμε αυτονόητα

 

Οι κανόνες υγιεινής, είτε πρόκειται για τον βήχα και το φτέρνισμα στον αγκώνα του είτε για το καλό πλύσιμο και στέγνωμα των χεριών μετά την τουαλέτα, θα πρέπει να γίνονται αυτόματα και χωρίς πολλή σκέψη. Η εγκαθίδρυση μιας σταθερής ρουτίνας στο σπίτι και το δικό μας καλό παράδειγμα είναι οι μεγαλύτεροί μας σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια. Αλλο ένα πράγμα που μπορούμε να κάνουμε από το σπίτι για να το προστατεύσουμε στο σχολείο είναι να κρατάμε τα νυχάκια του όσο το δυνατόν πιο κοντά, ώστε να μην εγκλωβίζονται από κάτω τους βρωμιές.

Μιλάμε… καθαρά

 

Ηδη από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν περίπου τον τρόπο που μεταδίδονται οι ασθένειες και τον λόγο για τον οποίο είναι τόσο σημαντική η προσωπική τους υγιεινή. Για να το βοηθήσετε να καταλάβει, μπορείτε να παρομοιάσετε τους μικροοργανισμούς με μικροσκοπικά έντομα. Αλλος ένας τρόπος να του εξηγήσετε, ενώ παράλληλα διασκεδάζει, είναι απλώνοντας στα χέρια του λίγη χρυσόσκονη. Ετσι, θα έχει την ευκαιρία να δει μόνο του πόσο εύκολα μπορεί να μεταφερθεί ένα βακτήριο ή ένας ιός σε όλες τις επιφάνειες ενός χώρου, και από εκεί στους ανθρώπους γύρω του.

Διευκολύνουμε την κατάσταση

 

Εξηγώντας στο μικρό μας πώς μπορεί να καθαρίζει το θρανίο, την καρέκλα ή το ντουλαπάκι του στο σχολείο αλλά και εξοπλίζοντάς το με αντιβακτηριακά μαντιλάκια, αυξάνουμε τις πιθανότητες οι επιφάνειες που ακουμπά να είναι καθαρές. Για να είμαστε 100% σίγουροι ότι έχει τα απαραίτητα, μπορούμε να βάλουμε μέσα στην τσάντα του ένα νεσεσέρ με σαπούνι, αντισηπτικό, μαντιλάκια για επιφάνειες, μωρομάντιλα και χαρτομάντιλα, ώστε να έχει πάντα πρόσβαση σε ό,τι χρειάζεται για την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Του μαθαίνουμε… κακούς τρόπους

 

Εντάξει, δεν κυριολεκτούμε. Θυμάστε, όμως, όλο εκείνο το διάστημα που περάσατε για να του μάθετε να μοιράζεται τα πράγματά του με τα άλλα παιδάκια; Καλό είναι προσωρινά να το ξεχάσει, αφού μαζί με τα παιχνίδια, τα μολύβια ή τα ακουστικά που ανταλλάσσει με τους συμμαθητές του δεν αποκλείεται να παραλαμβάνει ή να μεταδίδει μικρόβια. Διά παν ενδεχόμενο, προσπαθήστε να απολυμαίνετε τέτοιου είδους αντικείμενα όσο πιο συχνά μπορείτε. Ανάμεσα σε αυτά, εννοείται ότι ανήκει και κάθε είδος ηλεκτρονικής συσκευής που χρησιμοποιεί.

Ολα ξεκινούν από το σπίτι

 

Δεν ισχύει μόνο για τους τρόπους και τις αρχές μας, αλλά και για τον κίνδυνο που διατρέχουμε από διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς. Τα μικρόβια που φέρνουμε στο σπίτι, τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας, μπορούν να εξαπλωθούν ταχύτατα σε όλη την οικογένειά μας, αν δεν τα αντιμετωπίσουμε με… πυγμή.

Κλείνουμε την πόρτα στους ιούς

 

Αν και συνήθως δεν είναι το πρώτο μας μέλημα όταν καθαρίζουμε τον χώρο μας, τα χερούλια, οι διακόπτες και τα πόμολα από πόρτες και ντουλάπια αποτελούν μερικές από τις μεγαλύτερες εστίες μικροβίων, καθώς πρόκειται για σημεία που αγγίζουμε όλοι μας πολλές φορές την ημέρα – και με τα χέρια μας να μην… αστράφτουν πάντα από καθαριότητα. Γι’ αυτό, καλό είναι να τα καθαρίζουμε όσο συχνότερα μπορούμε – ακόμη και περνώντας απλώς ένα υγρό πανάκι στην επιφάνειά τους.

Βάζουμε τα παπούτσια τιμωρία

 

Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα παπούτσια μας ανήκουν στα πιο βρώμικα πράγματα που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Κι όμως, πολλοί από εμάς εξακολουθούμε να μην τα έχουμε… εξορίσει εκτός του σπιτιού μας. Ισως η φετινή χρονιά να είναι εκείνη που θα μας πείσει ότι το πέρασμά τους από πατώματα πάνω στα οποία τρελαίνονται να παίζουν τα παιδιά μας ενδέχεται να μην είναι καλή ιδέα. Τι είναι όντως καλή ιδέα; Ανά διαστήματα, απολυμαίνετε τη σόλα τους με κάποιο χλωροκαθαριστικό.

Βελτιώνουμε τη σπεσιαλιτέ μας

 

Οσο σοκαριστικό και αν ακούγεται, η κουζίνα μας πολλές φορές αποτελεί μία από τις χειρότερες εστίες μικροβίων του σπιτιού μας. Για παράδειγμα, το σφουγγάρι των πιάτων δεν αποκλείεται να είναι πιο βρώμικο από… τη λεκάνη της τουαλέτας. Η υγρασία, η ζέστη και τα λάθη που κάνουμε στην καθαριότητα μετατρέπουν τον χώρο και τα αντικείμενα μέσα σε αυτόν σε ιδανική «φωλιά» για τους μικροοργανισμούς. Βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε καθημερινά τους πάγκους και το εξωτερικό μέρος των ντουλαπιών σας με κάποιο αντιβακτηριακό υγρό πανάκι, βουτήξτε το σφουγγάρι για μισή ώρα σε διάλυμα χλωρίνης μετά το πλύσιμο των πιάτων και μην παραλείπετε να στεγνώνετε καλά τις επιφάνειες μετά την απολύμανσή τους.

Διασκεδάζουμε υπεύθυνα

 

Μερικές φορές οι ιώσεις κρύβονται στις πιο… χαριτωμένες συσκευασίες. Οι περισσότεροι από εμάς αμελούμε τη σωστή απολύμανση των παιχνιδιών του παιδιού, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια αρκετά εύκολη διαδικασία. Στην περίπτωση των πλαστικών παιχνιδιών, ο καθαρισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί με κάποιο ειδικό απορρυπαντικό για επιφάνειες ή και με ένα υγρό πανάκι. Οταν πρόκειται για λούτρινα, το πρόγραμμα του πλυντηρίου μας για τα ευαίσθητα μπορεί να μας βγάλει από τον κόπο. Συχνή απολύμανση χρειάζεται και το γραφείο του παιδιού, όπως και τα μπράτσα της πολυθρόνας του, αλλά και τα τηλεχειριστήρια που χρησιμοποιούνται από όλη την οικογένεια.