Όσο ενοχλητικό κι αν ακούγεται, υπάρχουν πολλές πιθανότητες το παιδί μας να κολλήσει ψείρες στο σχολείο ή τον παιδικό σταθμό. Αυτό δεν θα πρέπει να μας πανικοβάλει, καθώς τα μικροσκοπικά παράσιτα δεν είναι επικίνδυνα, απλά προκαλούν ταλαιπωρία. Η γνώση και η κατάλληλη προετοιμασία θα μας βοηθήσει να τις εξαλείψουμε γρήγορα.

Ο μύθος της καθαριότητας: «Οι ψείρες πάνε στα λουσμένα μαλλιά, γιατί η μυρωδιά τους τις προσελκύει». Υπάρχει μια βασική αλήθεια για τις ψείρες και αυτή είναι ότι, αντίθετα με τα όσα λέγονται γι’ αυτές, δεν είναι εκλεκτικές. Απλά εγκαθίστανται όπου υπάρχουν μαλλιά – λουσμένα ή άλουστα – για να εκκολάψουν τα αβγά τους.

Είναι… βαμπίρ: «Η ψείρα τρέφεται με το αίμα μας».

 

Ψυχραιμία! Και τα κουνούπια τρέφονται με το αίμα μας, αλλά δεν μας προκαλούν απελπισία. Αν κάνουμε αυτό που πρέπει θα τις… αφανίσουμε.

Η κάθοδος των μυρίων: Η αλήθεια είναι ότι σε ένα μολυσμένο κεφάλι υπάρχουν λιγότερες από 12 ψείρες, αλλά εκατοντάδες αβγά – νεκρά ή εκκολαπτόμενα. Οταν εκκολαφθεί το αβγό, σε περίπου 8 ημέρες, η νύμφη βγαίνει από αυτό και το άδειο κέλυφος λέγεται κόνιδα. Είναι άσπρο και ξεχωρίζει. Η ψείρα έχει διάρκεια ζωής 40 ημερών.

Το μόνο που έχει αποτέλεσμα είναι κούρεμα με την «ψιλή»: Η κατάλληλη θερμοκρασία για την εκκόλαψη είναι 31°C και γι’ αυτό τα αβγά προσκολλώνται στις τρίχες κοντά στο δέρμα. Με ένα πολύ κοντό κούρεμα, μπορεί να απομακρυνθούν οι ψείρες και οι κόνιδες, όχι όμως τα αβγά. Σε κάθε περίπτωση, η «ψιλή» δεν είναι ό,τι καλύτερο για την ψυχολογία των παιδιών.

Τι πρέπει να κάνουμε

 

Αν το παιδί αρχίσει να ξύνεται έντονα ιδίως στην περιοχή του σβέρκου και πίσω από τα αφτιά, το βάζουμε να κάτσει σε ένα σημείο με δυνατό φως και κοιτάμε προσεκτικά – ή ακόμα καλύτερα με έναν μεγεθυντικό φακό – για να εντοπίσουμε τις ψείρες και τα αβγά τους. Οι τρόποι θεραπείας περιλαμβάνουν τοπικά αντιφθειρικά και χτένισμα με ειδική χτένα.

Πλένουμε τα ρούχα που φόρεσε, τις μαξιλαροθήκες και τα σεντόνια στο πλυντήριο με καυτό νερό και κλείνουμε σε πλαστικές σακούλες για 48 ώρες τα αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με το κεφάλι του παιδιού.