Η γυμναστική μάς προσφέρει πολλά και σημαντικά οφέλη: ενισχύει τη λειτουργία της καρδιάς και του μυαλού, συμβάλλει στη διατήρηση υγιούς βάρους, αυξάνει τη μυϊκή μάζα, βελτιώνει τη διάθεση, τονώνει την αυτοπεποίθηση, αναβαθμίζει την ποιότητα του ύπνου αλλά και της σεξουαλικής μας ζωής. Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, η σωματική άσκηση είναι βασική προϋπόθεση για έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Ωστόσο, δεν αρκεί να γυμναζόμαστε, πρέπει να το κάνουμε και σωστά. Μάλιστα, υπάρχουν ορισμένα λάθη που κάνουμε μετά την προπόνηση με αποτέλεσμα να μη βλέπουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και να θέτουμε την ασφάλειά μας σε κίνδυνο.

Ας δούμε ποια είναι αυτά και πώς θα τα διορθώσουμε.

 

*Παραλείπουμε τις διατάσεις

 

Ένα συνηθισμένο και επικίνδυνο λάθος που πολλοί κάνουν στις προπονήσεις τους είναι η παράλειψη των διατατικών ασκήσεων. Οι διατάσεις -ή αλλιώς stretching- είναι εξίσου σημαντικές με την προθέρμανση και πρέπει να γίνονται μετά την προθέρμανση αλλά και στο τέλος του προγράμματος, για να αποφεύγεται το «πιάσιμο».

*Δεν πίνουμε αρκετό νερό

 

Κατά τη διάρκεια της γυμναστικής ιδρώνουμε και έτσι ο οργανισμός μας χάνει υγρά. Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό μετά την προπόνηση να αναπληρώνουμε τα υγρά που χάσαμε, πίνοντας νερό.

Μάλιστα, η επαρκής ενυδάτωση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του μυϊκού πόνου. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η αφυδάτωση μειώνει τη ροή του αίματος στους μυς και μπορεί επίσης να προκαλέσει ανισορροπία ηλεκτρολυτών, η οποία με τη σειρά της μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του πόνου των μυών αργότερα.

Ακόμη και μια ελαφριά αφυδάτωση της τάξεως του 2-3% είναι αρκετή για να μειώσει τις πνευματικές και σωματικές μας επιδόσεις, γι’ αυτό φροντίζουμε να μένουμε ενυδατωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

*Τρώμε ανεξέλεγκτα

 

Δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο οι άνθρωποι να υπερεκτιμούν τις θερμίδες που έκαψαν κατά τη διάρκεια της γυμναστικής και στη συνέχεια να επιβραβεύουν τον εαυτό τους, τρώγοντας περισσότερο από όσο χρειάζεται ο οργανισμός τους.

Ακολουθώντας μία τέτοια λογική, όχι μόνο δεν θα καταφέρουμε να χάσουμε βάρος, αλλά είναι αρκετά πιθανό να δούμε τα κιλά μας να αυξάνονται. Αν ο στόχος μας είναι να αδυνατίσουμε, οι θερμίδες που καίμε πρέπει να είναι περισσότερες από αυτές που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής.

*Δεν επιλέγουμε τις σωστές τροφές

 

Επιλέγοντας λάθος τροφές μετά την προπόνηση, δεν θα αναπληρώσουμε τα συστατικά που χάσαμε και θα αποθηκευτεί πιο εύκολα λίπος. Έτσι, χρειαζόμαστε τροφές που θα βοηθήσουν το σώμα μας να αναπληρώσει τα θρεπτικά συστατικά που έχασε και θα ενισχύσουν τη μυϊκή αποκατάσταση.

Το γεύμα μας θα πρέπει να είναι 30 λεπτά έως 2 ώρες μετά την προπόνηση και να περιέχει υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης με τόνο, το καστανό ρύζι με τόνο, ο σολομός με κινόα, το τοστ με τυρί και γαλοπούλα, η ομελέτα με μαύρο ψωμί, το γάλα καρύδας με βρώμη και το γιαούρτι με φρούτα είναι μερικές καλές ιδέες.