Πρέπει πραγματικά να προωθήσουμε τη σωματική δραστηριότητα για παιδιά νηπιακής ηλικίας, δεδομένου ότι λατρεύουν να παίζουν και να κινούνται «διαρκώς»; Ενώ τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι χαμηλότερα για τα παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών συγκριτικά με τις υπόλοιπες ηλικίες, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) οι γονείς και οι φροντιστές των παιδιών είναι σημαντικό να διασφαλίζουν ότι ακόμη και τα μικρά παιδιά λαμβάνουν άφθονο χρόνο παιχνιδιού και σωματικής δραστηριότητας καθημερινά:

Πόσος χρόνος είναι αρκετός;

Το Society of Health and Physical Educators συνιστά:

  • Δομημένο παιχνίδι: Τουλάχιστον 60 λεπτά την ημέρα, αθροιστικά. Αυτό μπορεί να σημαίνει 10 λεπτά παιχνιδιού, 10 λεπτά οδήγησης με σκούτερ ή ποδήλατο, 15 λεπτά παίζοντας με τους συμμαθητές ή τους φίλους του και ένα μάθημα κολύμβησης 25 λεπτών.
  • Ελεύθερο παιχνίδι: Τουλάχιστον 60 λεπτά την ημέρα (και έως αρκετές ώρες) σε κάθε είδους μη δομημένη σωματική δραστηριότητα, όπως εξερεύνηση στην παιδική χαρά ή παίζοντας στο σπίτι.
  • Περιορισμένος καθιστικός χρόνος: Όχι περισσότερο από 60 λεπτά κάθε φορά διαβάζοντας βιβλία, βλέποντας οθόνες, χρωματίζοντας, εκτός εάν κοιμούνται.

Για νήπια (ηλικίας 12 έως 36 μηνών), οι συστάσεις είναι οι ίδιες, εκτός από τη δομημένη σωματική δραστηριότητα που πρέπει να είναι περίπου τριάντα λεπτά την ημέρα αντί για 60.

Μαθαίνοντας στο παιδί την φυσική δραστηριότητα

Γιατί τα νήπια χρειάζονται το δομημένο παιχνίδι και ποια είναι διαφορά του από το ελεύθερο; Αυτή η ερώτηση είναι κοινή μεταξύ πολλών γονέων, ιδιαίτερα των νέων. Τα μικρά παιδιά χρειάζονται βοήθεια για την εκμάθηση κινητικών δεξιοτήτων. Πρέπει να περάσουν από διάφορα αναπτυξιακά βήματα για να μάθουν πώς να συντονίζουν τις κινήσεις τους σε αποτελεσματικό τρέξιμο ή ρίψη ή αναπήδηση και άλλα παρόμοια. Το δομημένο παιχνίδι προσφέρει ακριβώς αυτήν την ευκαιρία μέσω επεξηγηματικών σχολίων για εξάσκηση και μάθηση. Ενώ τα επίσημα μαθήματα μπορεί να είναι αρκετά καλά, οι γονείς αποτελούν τα καλύτερα πρότυπα. Για να ενισχύσετε τη σωματική δραστηριότητα και να ενισχύσετε τις κινητικές δεξιότητες του παιδιού αφιερώστε χρόνο παίζοντας ενεργά μαζί του. Προσφέρετε θετικά, εποικοδομητικά σχόλια. Παρέχετε κατάλληλα ηλικιακά παιχνίδια και εξοπλισμό, που θα το βοηθήσουν.