Οι ρίζες του τάι τσι εντοπίζονται στην κινεζική ιατρική και πρόκειται για μια μέθοδο άσκησης με ιστορία εκατοντάδων χρόνων. Είναι μια πρακτική που συνδυάζει τόσο πολεμικές τέχνες όσο και διαλογισμό, ακόμη κι αν αυτός μοιάζει με έναν απίθανο συνδυασμό.

Ωστόσο, η ιδέα είναι να επιβραδύνετε το μυαλό και το σώμα σας επαναλαμβάνοντας τη ρυθμική χορογραφία και την αναπνοή σας για περίπου 30 έως 60 λεπτά. Ιδανικά, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βρείτε μια αίσθηση εσωτερικής γαλήνης και ηρεμίας. Επιπλέον, το τάι τσι χρησιμοποιείται και για τη βελτίωση της σωματικής σας υγείας. Αν βλέπατε κάποιον που κάνει τάι τσι, θα ήταν σχεδόν σαν να κινείται σε αργή κίνηση και θα ήταν επίσης πολύ σαφές ότι ήταν αρκετά επικεντρωμένος στις κινήσεις του.

Τα οφέλη που προσφέρει σε σώμα και μυαλό

 

*Μειώνει το άγχος και το στρες

 

Η φιλοσοφία του τάι τσι σε συνδυασμό με τη γυμναστική που προσφέρει μπορεί να ηρεμήσει το μυαλό σας, να οξύνει τη συγκέντρωσή σας και να βοηθήσει στην απελευθέρωση ενδορφινών, των πρωτεϊνών που συνδέονται με την καλή διάθεση και την ευφορία.

*Ενισχύει τις γνωστικές ικανότητες

 

Εκτός από τη βελτίωση της ψυχικής σας ευεξίας, το τάι τσι επίσης φαίνεται ότι ενισχύει τις γνωστικές ικανότητες. Σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Sport and Health Science βρήκε ότι η σωματική άσκηση, γενικά, βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία και οι ερευνητές συνέστησαν ειδικά το τάι τσι για τους ηλικιωμένους, καθώς είναι μια πιο ήπια και πιο προσιτή μορφή σωματικής άσκησης.

*Αυξάνει την ευλυγισία

 

Όπως η γιόγκα, έτσι και το τάι τσι συχνά περιλαμβάνει στάσεις του σώματος που μπορούν γενικά να βελτιώσουν την ευλυγισία σας. Αυτό είναι χρήσιμο στην καθημερινότητά σας, αλλά μπορεί επίσης να σας κάνει πιο ευλύγιστους και αποδοτικούς σε άλλα αθλήματα.

*Βελτιώνει την ισορροπία και τον συντονισμό κινήσεων

 

Πέρα από τη βελτίωση της ευλυγισίας σας, το περίπλοκο «yin και yang» των κινήσεων τάι τσι μπορεί να σας βοηθήσει στην ισορροπία και τον συντονισμό των κινήσεών σας. Και πάλι, αυτή η δεξιότητα είναι χρήσιμη στην καθημερινότητά σας (αυτές οι κινητικές δεξιότητες μπορούν ακόμη και να αποτρέψουν τις πτώσεις) αλλά και σε άλλα αθλήματα.

*Ενισχύει τη δύναμη και την αντοχή

 

Όπως κάθε μορφή σωματικής άσκησης, το τάι τσι μπορεί να βελτιώσει την υπάρχουσα δύναμη και αντοχή σας. Με τη συνεχή εξάσκηση, μπορεί να διαπιστώσετε ότι είστε πιο λεπτοί, ότι οι μύες σας είναι πιο τονωμένοι και ότι μπορείτε να γυμναστείτε για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.