Ένα ολοκληρωμένο μίνι πρόγραμμα διατάσεων για ευλυγισία και ευκαμψία που δυναμώνει και βελτιώνει τη στάση του σώματος με αποτέλεσμα λιγότερους πόνους, λιγότερους τραυματισμούς και μια γενικευμένη σωματική και ψυχική ευεξία. Οι ασκήσεις είναι απλές και μπορείτε να τις κάνετε και με παρέα τους μικρούς σας… φίλους.

 

Το σώμα σας είναι σε όρθια θέση, με το ένα πόδι μπροστά και λυγισμένο ενώ το άλλο βρίσκεται τεντωμένο και λοξά προς τα πίσω. Τα χέρια σας βρίσκονται τεντωμένα με τις παλάμες στραμμένες προς τα κάτω, με το ένα στραμμένο προς τα μπροστά ενώ το άλλο προς τα πίσω. Τέλος, ο αυχένας σας είναι σταθερός και στραμμένος προς τα μπροστά.

Μένετε σε αυτή τη στάση 15 δευτερόλεπτα και αλλάζετε πλευρά. Εκτελείτε άλλη μια φορά μετά από μια μικρή παύση.

Διατείνετε προσαγωγούς, λαγονοψοΐτη και το άνω μέρος της πλάτης.

 

Το σώμα σας βρίσκεται σε στάση οκλαδόν, με το ένα χέρι να είναι τεντωμένο και στραμμένο προς τα πλάγια ενώ το αντίθετο συγκρατεί τον αγκώνα. Ο κορμός σας βρίσκεται σε όρθια στάση με το στήθος προς τα έξω.

Μένετε σε αυτή τη θέση 12 δευτερόλεπτα και αλλάζετε χέρι. Εκτελείτε άλλη μία φορά μετά από μια μικρή παύση.

Διατείνετε προσαγωγούς και ώμους.

 

Το σώμα σας σε καθιστή θέση με το ένα πόδι λυγισμένο στο γόνατο και στραμμένο προς τα μπροστά ενώ το άλλο είναι στραμμένο προς τα πίσω και κοιτάζει προς τα πάνω. Το χέρι που βρίσκεται μπροστά είναι λυγισμένο στον αγκώνα στο ύψος του αφτιού ενώ με το άλλο το οποίο είναι λυγισμένο πιάνετε το πέλμα του αντίθετου ποδιού.

Μένετε σε αυτή τη θέση 12΄΄ και επαναλαμβάνετε άλλη μια φορά μετά από διάλειμμα. Το ίδιο εκτελείτε και από την αντίθετη πλευρά.

Διατείνετε προσαγωγούς, γλουτούς, απαγωγούς και πλατύ ραχιαίο.

Το σώμα σας σε ύπτια θέση. Τα πόδια σας ελαφρώς λυγισμένα με τα πέλματα να ακουμπούν στη λεκάνη του παιδιού, ενώ οι παλάμες των χεριών είναι ενωμένες με του παιδιού. Το παιδί είναι σε χαλαρή στάση με τα πόδια προς τα πίσω και κάτω ελαφρώς λυγισμένα και με τον αυχένα σε χαλαρή θέση.

Μένετε σε αυτή τη θέση 15΄΄ και επαναλαμβάνετε μετά από διάλειμμα άλλη μια φορά.

Γυμνάζετε ισομετρικά πόδια και κοιλιά.

 

Το σώμα σας σε πρηνή θέση με τα πόδια σας σε ορθή γωνία και στραμμένα προς τα πάνω, ενώ ο κορμός βρίσκεται σε έκταση προς τα πάνω με τα χέρια να ακουμπούν τεντωμένα στο έδαφος, διαγώνια μπροστά.

Μένετε σε αυτή τη θέση 12΄΄ και επαναλαμβάνετε άλλη μία φορά μετά από διάλειμμα.

Γυμνάζετε ισομετρικά δικέφαλο μηριαίο ενώ διατείνετε κοιλιακούς και κορμό.

Το σώμα σας σε καθιστή θέση, με το ένα πόδι να βρίσκεται μπροστά και λυγισμένο ακουμπώντας τον γλουτό στο έδαφος ενώ το άλλο πόδι είναι λυγισμένο πάνω από το άλλο με το πέλμα να ακουμπά στο έδαφος. Ο κορμός σας είναι στραμμένος ελαφριά προς την πλευρά του ποδιού που είναι από πάνω, με τον αγκώνα να ακουμπά στο εξωτερικό μέρος του γονάτου, ενώ το άλλο χέρι ακουμπά ελαφρώς με τα δάχτυλα στο έδαφος.

Μένετε σε αυτή τη θέση 12΄΄ και επαναλαμβάνετε μετά από μικρή παύση άλλη μια φορά. Το ίδιο κάνετε και από την αντίθετη πλευρά.

Διατείνετε απαγωγούς και πλάτη.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Γιάννη Αγνιάδη, καθηγητή Φυσικής Αγωγής.