Ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ σημειώθηκε στη χώρα μας την Κυριακή, καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά ο αριθμός των νεκρών ήταν διψήφιος (13 θάνατοι).

Δυστυχώς όμως δεν ήταν το μόνο ρεκόρ, καθώς το  Σάββατο καταγράφηκε ρεκόρ διασωληνωμένων.

Το διπλό αρνητικό ρεκόρ σε συνδυασμό με τα μονίμως αυξημένα κρούσματα, κυρίως στην πρωτεύουσα, η οποία συνεχίζει να συγκεντρώνει το 50% των κρουσμάτων πανελλαδικά έχουν ως αποτέλεσμα να βάλουν σε σκέψεις τους ειδικούς.

Ειδικοί και κυβέρνηση από την άλλη θεωρούν πως με την εφαρμογή του νέου χάρτη υγειονομικής ασφάλισης από σήμερα θα μπει ένα φρένο στην σαρωτική πορεία του κοροναϊού.

Σε κάθε περίπτωση η ανάγκη για «αποσυμφόρηση» των ΜΕΘ παραμένει, με αποτέλεσμα ειδικοί και κυβέρνηση να μην διστάσουν να λάβουν νέα μέτρα σε περίπτωση που η πίεση φτάσει στο απροχώρητο.

Εξαδάκτυλος στο MEGA: To 40-60% όσων εισέρχονται στις ΜΕΘ δεν τα καταφέρνουν

Για την «πορεία» του κοροναϊού στην χώρα μας, τα στατιστικά όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ αλλά και για το φάρμακο έναντι της πανδημίας μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Δημήτρης Κούβελας
ΜΕΘ.

Ο κ. Εξαδάκτυλος σχολίασε τη διαθεσιμότητα των ΜΕΘ.

«Δεν εξαντλήθηκε η δυναμικότητα των κλινών σε ΜΕΘ που διατίθενται για Covid εντός του συστήματος. Υπάρχουν εφεδρείες εντός συστήματος, αλλά και εφεδρείες εκτός συστήματος» σημείωσε.

Εξήγησε δε, πώς ο αριθμός των ΜΕΘ, μπορεί ανά πάσα ώρα να αλλάξει, καθώς υπάρχει η δυνατότητα ΜΕΘ που χρησιμοποιούνται για άλλες ασθένειες να δίδονται σε ασθενείς για κοροναϊό.

Σοκαριστικά στοιχεία

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αναφέρθηκε σε στατιστικά σχετικά με όσους νοσηλεύονται με κοροναϊό στις ΜΕΘ.

«Κάποιοι φαντάζονται ότι αν είχαμε πολλές χιλιάδες κρεβάτια εντατικής, θα ήταν η λύση του προβλήματος. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να γεμίζουν τα κρεβάτια της εντατικής, γιατί οι ασθενείς που εισέρχονται στην εντατική για Covid, σε ένα ποσοστό 40-60%, δεν τα καταφέρνουν. Γι’ αυτό προσπαθούμε να μην φτάνουν οι ασθενείς στις ΜΕΘ. Αυτός είναι ο διεθνής μέσος όρος και σε αυτόν είμαστε κι εμείς» υπογράμμισε.

Και συνέχισε: «Μέχρι στιγμής, σε 7 μήνες, χάσαμε 449 ανθρώπους. Από τις ΜΕΘ βγήκαν 238. Το πρόβλημα της ασθένειας είναι ότι μεταδίδεται εύκολα, ύπουλα αλλά και από ανθρώπους που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα».

Πότε θα έρθει το φάρμακο;

Τουλάχιστον 1 με 2 χρόνια θα χρειαστεί το φάρμακο για τον κοροναϊό, μέχρι να είναι έτοιμο, σύμφωνα με τον Δημήτρη Κούβελα.

Όπως, επισήμανε, μάλιστα, η μελέτη ενός φαρμάκου μπορεί να αποτύχει και την τελευταία στιγμή.

«Τα φάρμα που έχουμε, σώζουν το 99%, όσων νοσήσουν» εξήγησε, ξεχωρίζοντας μεταξύ αυτών την δεξαμεθαζόνη.

«Από αυτούς που νοσούν, ελάχιστοι φτάνουν στις ΜΕΘ και ελάχιστοι καταλήγουν. Δεν μιλάμε για πάθηση που σκοτώνει το 50% όσων προσβάλει. Σκοτώνει 2-3 στους χίλιους. Το εμβόλιο θα μας προστατέψει όλους. Δεν έχουμε μια τόσο φονική πάθηση» τόνισε.

Ως εκ τούτου, είπε, ότι τα lockdown επιβάλλονται για να μην καταρρεύσουν τα συστήματα υγείας.

«Εάν καταρρεύσει το σύστημα Υγείας, πεθαίνουμε από κάθε αιτία. Και έμφραγμα αν πάθω, δεν θα υπάρχει κρεβάτι στο νοσοκομείο, άρα θα πεθάνω» πρόσθεσε, λέγοντας ότι στόχος είναι να μειωθεί η προσέλευση του κόσμου στα νοσοκομεία.

Τα καλά και τα κακά νέα για το εμβόλιο

Από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Γώγος τόνισε πως έχουμε καλά νέα από τα εμβόλια και τη θεραπεία με τα αντισώματα/

Όπως ο ίδιος εξήγησε «έχουμε καλά νέα από τα εμβόλια και τα μονοκλωνικά αντίσώματα (αυτά που πήρε και ο Τραμπ). Είναι ένα πολύ καλό θεραπευτικό πρωτόκολλο, δεσμεύει την δράση του ιού στα κύτταρα και επομένως η τοξικότητα μειώνεται».

Ερωτηθείς για το αν είναι διαθέσιμη αυτή η θεραπεία ο ίδιος απάντησε πως «αυτή την στιγμή η συγκεκριμένη θεραπεία είναι υπο κλινική μελέτη δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση να χρησιμοποιηθεί. Για την ώρα την λαμβάνουν οι ασθενείς που συμμετέχουν στην μελέτη και ο Τραμπ τα πήρε για ειδικούς λόγους ή ίσως μπήκε και αυτός στην μελέτη. Δεν υπάρχει στην Ελλάδα κάποιο κέντρο που να είναι στην μελέτη. Επειδή όμως η αποτελεσματικότητα του είναι πολύ καλή πιθανότατα να την κλείσουν γρήγορα και να δώσουν την άδεια έγκρισης για τα μονοκλονοικα. Το πρόβλημα είναι ότι είναι δύσκολη η παραγωγή των μονοκλονοικων αντισωμάτων. Δεν μπορούν να διατεθούν πάρα πολλά στην αγορά. Χρειάζεται ειδική διαδικασία για την παραγωγή τους. Είναι και ακριβά. Επομένως η διάθεση τους στο κοινό νομίζω πως θα καθυστερήσει. Υπάρχουν βέβαια και τα υπόλοιπα όωπς η ρεμδεσιβίρη».

Ο κ. Γώγος εκτίμησε ότι ο εμβολιασμός θα αρχίσει να γίνεται στις αρχές του 2021 στις ευαίσθητες ομάδες ενώ για την γενίκευση του εμβολιασμού θα χρειαστούν κάποιοι μήνες.

Παράλληλα για τους συνωστισμούς στις πλατείες και σε κλειστούς χώρους ανέφερε πως «αυτά τα φαινόμενα πρέπει να σταματήσουν, είναι απαράδεκτα».

Απρόσμενος ο αριθμός των θανάτων

Αναφερόμενος στο αρνητικό ρεκόρ των 13 θανάτων σε μια ημέρα από κοροναϊό στην Ελλάδα ο ίδιος σημείωσε πως «ήταν απρόσμενο, πραγματικά μας εντυπωσίασε όλους», εξηγώντας πως αυτό που γίνεται με την νόσο αυτή είναι πως «όσο συσσωρεύονται  οι ασθενείς στις ΜΕΘ και παραμένουν για αρκετό χρονικό διάστημα οι θάνατοι αυξάνονται, όσο περισσότερο μένει κανείς σε μια ΜΕΘ, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να πεθάνει. Οι διασωληνωμένοι που έχουν κοροναϊό εάν βγουν γρήγορα θα σωθούν. Η προσπάθεια είναι να αποσαληνωθούν μέσα στην 1η βδομάδα. Μετά αρχίσει το πράγμα και μπλέκει».

Επίσης, ερωτηθείς στον ΣΚΑΪ για τον αυξημένο αριθμό διασωληνωμένων (πάνω από 90) ο ίδιος σχολίασε πως είναι ανησυχητικός αυτός ο αριθμός αύξησης και πως στην Αττική τα προβλήματα είναι πιο μεγάλα γιατί υπάρχει μια κάλυψη ΜΕΘ από covid που πατάει σχεδόν το 70% ενώ σε όλη την Ελλάδα είναι κάτω από 40% τονίζοντας την πίεση που υπάρχει στην περιοχή της Αττικής ενώ υπογράμμισε πως υπάρχει προσμονή καθώς τις επόμενες μέρες θα γίνει το άνοιγμα των 50 κλινών στο Σωτηρία το οποίο όπως ανέφερε θα είναι «μια μεγάλη ανάσα». 

Ο κ. Γώγος μεταξύ άλλων σημείωσε πως «ελπίζουμε να νέα μέτρα να ελαττώσουν τις επιδημιολογικές παραμέτρους της νόσου για να μπορέσουμε να μπούμε στο χειμώνα με ευκολότερη διαδικασία. Είναι δύσκολα τα πράγματα υπάρχει κίνδυνος αύξησης των κρουσμάτων αλλά μέχρι τώρα η σταθεροποίηση που υπάρχει δίνει έναν αέρα αισιοδοξίας».

Υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στην Αττική

Οι αυξημένοι αριθμοί των κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά και ο αριθμός ρεκόρ των διασωληνωμένων έχουν θορυβήσει τόσο την κυβέρνηση όσο και τους ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι επιμένουν στην αυστηρή τήρηση των μέτρων.
Ατομική ευθύνη και τήρηση των μέτρων

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η Αναστασία Κοτανίδου, πνευμονολόγος, αναφέρθηκε στις εικόνες συνωστισμού σε κέντρα διασκέδασης σημειώνοντας πως «το πρόβλημα δεν είναι τα μαγαζιά αλλά οι άνθρωποι που πάνε και συνωστίζονται».

Τόνισε ότι είναι ατομική ευθύνη η προσωπική προστασία και αναφέρθηκε στην ανάγκη τήρησης των μέτρων.

«Από εμάς εξαρτάται αν θα σταματήσουμε την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα».

Σχετικά με το ΕΣΥ και τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, η κ. Κοτανίδου τόνισε ότι στην Αττική, που εντοπίζονται και οι περισσότεροι διασωληνωμένοι, υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια σε ΜΕΘ και σημείωσε πως τα πράγματα αλλάζουν μέρα με τη μέρα.

Υπογράμμισε ότι, ενόψει και του χειμώνα, προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στους υπόλοιπους ασθενείς που ενδέχεται να χρειαστεί να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ και όχι αποκλειστικά σε αυτούς με κοροναϊό.

«Τα πράγματα είναι δυναμικά. Πρέπει να προσπαθήσουμε να περιθάλψουμε και τον υπόλοιπο κόσμο που δεν έχει Covid-19. Πρέπει όλοι να έχουν τη δυνατότητα να μπουν σε ΜΕΘ».

Επιπλέον, σημείωσε ότι το ΕΣΥ έχει αντοχές αφού αυτήν την στιγμή δεν βρίσκεται στο «κόκκινο» και «μπορεί να ανταπεξέλθει σε ακόμη μεγαλύτερη πίεση».

Όσον αφορά τις προβλέψεις για τα κρούσματα μέσα στον χειμώνα, δήλωσε ότι «είναι καλύτερα να συζητάμε την πραγματικότητα παρά να κάνουμε σχεδιασμούς και μοντέλα για μετά από δύο και τρεις μήνες».