Θεωρείται πλέον κλασική η διαμάχη σχετικά με το αν είναι καλύτερο να τρώμε 3 βασικά γεύματα την ημέρα ή να έχουμε μικρά, συχνά γεύματα. Ωστόσο, για όσους είναι σωματικά δραστήριοι φαίνεται να υπάρχει ένας ξεκάθαρος νικητής.

Πόσα γεύματα την ημέρα πρέπει να έχουμε;

Τα τρία βασικά γεύματα την ημέρα είναι ο κλασικός τρόπος διατροφής. Και ενώ αυτό το μοντέλο μπορεί να λειτουργεί για κάποιους, για αρκετούς άλλους μπορεί να μην είναι η ιδανική επιλογή. Τα μεγάλα γεύματα μπορεί να «βαρύνουν» τον οργανισμό σας, ο οποίος χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να διασπάσει και να χωνέψει τη μεγαλύτερη ποσότητα τροφής, μια διαδικασία που μπορεί να σας δημιουργήσει μια αίσθηση κόπωσης και φουσκώματος.

Πέραν αυτών των ζητημάτων όμως, τα τρία μεγάλα γεύματα μπορεί να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο όσους είναι σωματικά δραστήριοι. Από τη μία, μπορεί να μην έχουν την πολυτέλεια του χρόνου ώστε να καθίσουν και να απολαύσουν μεγάλα γεύματα, ενώ από την άλλη, τα μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να ενισχύσουν τα επίπεδα ενέργειάς τους και κατ’ επέκταση τις αθλητικές τους επιδόσεις.

Γιατί να επιλέξετε τα μικρά, συχνά γεύματα

 

*Περισσότερη ενέργεια

 

Η κατανάλωση αρκετών μικρών γευμάτων παρέχει στο σώμα σας μια σταθερή δόση ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι αθλητές επωφελούνται ιδιαίτερα από αυτό, καθώς οι υδατάνθρακες αποτελούν γενικά ένα σημαντικό μέρος της διατροφής τους. Όταν τρώτε υδατάνθρακες, το σώμα σας τους μετατρέπει σε γλυκόζη για να σας παρέχει ενέργεια. Ωστόσο, η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων μπορεί να «πλημμυρίσει» τον οργανισμό σας με γλυκόζη, προκαλώντας αιχμές ινσουλίνης που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ενέργειά σας, την πείνα σας και την επιθυμία σας για ζάχαρη. Τα μικρά, συχνά γεύματα θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε το σάκχαρο στο αίμα σας σταθερό και κατ’ επέκταση την ενέργειά σας σταθερή.

*Ομαλή πέψη

 

Η κατανάλωση μικρότερων, συχνών γευμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σάς βοηθάει να χωνέψετε καλύτερα, επειδή βάζετε μικρές, διαχειρίσιμες ποσότητες τροφής στο σώμα σας. Είναι πιο εύκολο για το έντερο να επεξεργάζεται και να απορροφά βιταμίνες και μέταλλα από τα τρόφιμα όταν τρώτε μικρότερες ποσότητες πιο συχνά.

*Ενεργοποιημένος μεταβολισμός

 

Τα μικρά γεύματα καταναλώνονται πιο συχνά, γεγονός που διατηρεί τον μεταβολισμό σας ενεργοποιημένο όλη την ημέρα. Επίσης, όταν δεν έχετε «βαρύνει» από μεγάλα γεύματα, μπορείτε να κινηθείτε πιο εύκολα, κάτι που καίει περισσότερες θερμίδες. Σχετική έρευνα έχει δείξει ότι οι συμμετέχοντες που είχαν συχνά γεύματα (περισσότερα από 6 την ημέρα), είχαν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και καλύτερη ποιότητα διατροφής.

*Καλύτερες αθλητικές επιδόσεις

 

Όταν γυμνάζεστε, ο στόχος σας είναι να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας και έτσι πρέπει να τροφοδοτείτε σωστά το σώμα σας. Η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων φαγητού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σάς βοηθά να προσαρμόσετε τη διατροφή σας στο πλάνο προπονήσεών σας, έτσι ώστε να τρώτε λίγους υδατάνθρακες πριν την προπόνηση και πρωτεΐνες μετά την προπόνηση. Όταν εστιάζετε στο να τρώτε τρία μεγάλα γεύματα, αυτές οι επιμέρους ανάγκες μπορεί να αγνοηθούν και κατ’ επέκταση να μειωθούν οι αθλητικές επιδόσεις σας.