Βρετανία: Θα μολυνθούν υγιείς εθελοντές για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κοροναϊού

Έως και 90 υγιείς εθελοντές αναμένεται να συμμετάσχουν σε πείραμα μόλυνσης με τον κοροναϊό SARS-CoV-2 το οποίο σχεδιάζει να διενεργήσει πρώτη η Βρετανία, με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίων.
20 Οκτωβρίου 2020 | 17:07

Έως και 90 υγιείς εθελοντές αναμένεται να συμμετάσχουν σε πείραμα μόλυνσης με τον κοροναϊό SARS-CoV-2 το οποίο σχεδιάζει να διενεργήσει πρώτη η Βρετανία, με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίων.

Η μελέτη, μια «δοκιμή ανθρώπινης πρόκλησης» (human challenge) όπως την ονομάζουν οι λοιμωξιολόγοι, προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο, εφόσον λάβει έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και από επιτροπή Βιοηθικής.

Η βρετανική κυβέρνηση επενδύει 33,6 εκατ. λίρες (36,9 εκατ. ευρώ) στις κλινικές δοκιμές, των οποίων την πρώτη φάση θα υλοποιήσει κοινοπραξία του Imperial College, του Royal Free Hospital και της εταιρείας hVIVO.

Το πείραμα θα πραγματοποιηθεί σε εθελοντές 18-30 ετών, μια ηλικιακή ομάδα που αντιμετωπίζει χαμηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου. Σε πρώτη φάση, οι ερευνητές θα προσδιορίσουν την ελάχιστη δόση κοροναϊού που μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη όταν χορηγείται από τη μύτη. Όλοι οι συμμετέχοντες θα παρακολουθούνται στενά για έναν χρόνο. Σε επόμενη φάση, άλλοι εθελοντές στους οποίους δοκιμάζονται πειραματικά εμβόλια θα εκτεθούν στον ιό για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Όπως εξήγησε στο BBC ο αναπληρωτής Αρχίατρος, καθηγητής Τζόναθαν Βαν-Ταμ, τα ευρήματα των δοκιμών θα μπορούσαν δυνητικά να επιταχύνουν τη διάθεση εμβολίων για την ανάσχεση της πανδημίας:

«Για τα εμβόλια που βρίσκονται ήδη στα τελικά στάδια ανάπτυξης και για τα οποία έχει αποδειχθεί σε δοκιμές Φάσης ΙΙΙ ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, οι μελέτες ανθρώπινης πρόκλησης θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να διαπιστώσουμε αν τα εμβόλια εμποδίζουν τη μετάδοση και παράλληλα αποτρέπουν τη λοίμωξη» είπε ο καθηγητής.

«Για τα πολυάριθμα εμβόλια που βρίσκονται ακόμα στα μεσαία στάδια ανάπτυξης, οι δοκιμές ανθρώπινης πρόκλησης ίσως μας βοηθήσουν να επιλέξουμε τα πλέον υποσχόμενα για τις μεγαλύτερες δοκιμές Φάσης ΙΙΙ» συνέχισε.

Όσον αφορά την ασφάλεια των εθελοντών, ο επικεφαλής του προγράμματος Δρ Κρις Τσιού του Imperial College σχολίασε: «Η ομάδα μου διενεργεί μελέτες ανθρώπινης πρόκλησης με άλλους ιούς του αναπνευστικού εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Καμία μελέτη δεν απόλυτα ελεύθερη ρίσκου, όπως οι εταίροι του Προγράμματος Ανθρώπινης Πρόκλησης θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να διασφαλίσουν ότι οι κίνδυνοι θα είναι όσο το δυνατόν χαμηλότεροι».

Σύμφωνα με το BBC, το πείραμα είναι το πρώτο του είδους του στον κόσμο. Αν διαμένετε στη Βρετανία, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ.

Πρόσφατα Άρθρα
Πειραματικά σχολεία: Σήμερα η κλήρωση – Πότε ξεκινούν οι εξετάσεις στα Πρότυπα 24 Απριλίου 2026, 12:37
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρή βρέθηκε η 43χρονη με τραύμα από πυροβολισμό 22 Απριλίου 2026, 18:21
«Νταντάδες της γειτονιάς»: Τη Δευτέρα ανοίγουν οι αιτήσεις – Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν 22 Απριλίου 2026, 17:12
Ηράκλειο: Αγωνία για την εξαφάνιση 43χρονης μητέρας 21 Απριλίου 2026, 12:04
Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την 13χρονη που έπεσε από μπαλκόνι σχολείου στο Χαϊδάρι 21 Απριλίου 2026, 08:26
Χαϊδάρι: 13χρονη έπεσε από μπαλκόνι σχολείου 20 Απριλίου 2026, 15:57
Δημογραφικό: Πόσοι θα είναι οι Έλληνες το 2100; Οι ανασταλτικοί παράγοντες για την απόκτηση παιδιών 20 Απριλίου 2026, 08:45
Λιοσίων: Με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις η 16χρονη που παρασύρθηκε – Ξεσπά η μητέρα της 20 Απριλίου 2026, 08:33
EΕ: «Κολλημένοι» με τα social media οι έφηβοι; 19 Απριλίου 2026, 14:18
Από το Ψυχικό η 17χρονη που βρέθηκε νεκρή στη Διώρυγα – Την αναζητούσαν οι γονείς της 17 Απριλίου 2026, 18:45
Κενά στις εφαρμογές επαλήθευσης ηλικίας – «Χάκαραν» μέσα σε δύο λεπτά την πλατφόρμα της ΕΕ 17 Απριλίου 2026, 18:38
Καιρός: Έρχεται νέο κύμα αφρικανικής σκόνης με βροχές και τοπικές καταιγίδες 17 Απριλίου 2026, 08:51
«Νταντάδες της γειτονιάς»: Αντίστροφη μέτρηση για τις αιτήσεις 16 Απριλίου 2026, 17:32
ΕΕ: Έτοιμο το νέο app επαλήθευσης ηλικίας στα social media 15 Απριλίου 2026, 19:19
Γλυφάδα: Άγνωστοι βανδάλισαν σχολείο και έκλεψαν 8.000€ 15 Απριλίου 2026, 08:33
imommy.gr © 2026 - All Rights Reserved
Exit mobile version