Και μετά τις παραλίες και την επιστροφή από τις διακοπές, τι; Μα, ο προγραμματισμός για νέες αποδράσεις, βέβαια. Ποια εποχή είναι πιο ευνοϊκή για εξορμήσεις στην εξοχή από το φθινόπωρο, άλλωστε; Καταπράσινα τοπία και γραφικοί οικισμοί σε απόσταση λίγων ωρών από το σπίτι μας ή ακόμη και πιο κοντά, είναι ό,τι πρέπει προκειμένου να συνεχίσουμε να ερχόμαστε σε επαφή με τη φύση. Δεν χρειάζεται να είναι πολυήμερες οι αποδράσεις μας. Ακόμη και μια κυριακάτικη εκδρομή ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα μας προσφέρει τα οφέλη της επαφής με το φυσικό περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, οι δραστηριότητες στην ύπαιθρο συμβάλλουν στη διατήρηση της σωματικής υγείας και της ψυχικής ευεξίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμη και μια 20λεπτη εμπειρία στη φύση αρκεί για να μειώσει τα επίπεδα άγχους. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά μας, δε, μια βόλτα στην εξοχή προσφέρει πολύ περισσότερες ευκαιρίες για εξερεύνηση, ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητάς τους και ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους από οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον.

Προτεραιότητα η ασφαλής μετακίνηση

Εφόσον διαλέξουμε προορισμό για την εκδρομή μας, το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ο κατάλληλος εξοπλισμός προκειμένου η μετακίνηση με τα παιδιά μας να γίνει υπό συνθήκες ασφάλειας. Πρωταρχικό ρόλο παίζει το παιδικό καθισματάκι, το οποίο πρέπει να επιλέξουμε και να τοποθετήσουμε με προσοχή. Ο τύπος 0+ απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας έως 15 μηνών και βάρους έως 13 κιλών. Ο τύπος 1 απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 μηνών έως 4 ετών και βάρους 9-18 κιλών. Ο τύπος 2/3 απευθύνεται σε παιδιά τριάμισι έως 12 ετών και βάρους 15-36 κιλών. Επίσης, τα βρέφη 0-2 ετών πρέπει να κάθονται σε καθισματάκι που να είναι στραμμένο προς την πίσω πλευρά του αυτοκινήτου, ενώ οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση των ζωνών που δένουν διαγώνια, καθώς αυτές διαθέτουν τα περισσότερα σημεία υποστήριξης.

Τα παιδιά άνω των 4 ετών και μέχρι να φθάσουν 1,40 μ. σε ύψος θα πρέπει να κάθονται σε ειδικό βοηθητικό καθισματάκι, για να τα ανασηκώνει και έτσι η ζώνη ασφαλείας να περνά ακριβώς από το κέντρο του ώμου τους. Επιπλέον, θα πρέπει να φοράμε όλοι ζώνη, να μην αφήνουμε τα παιδιά να ανοίγουν τα παράθυρα ή να βγάζουν έξω τα χέρια ή το κεφάλι και οι πόρτες του οχήματος να είναι ασφαλισμένες και να ανοίγουν μόνο από έξω.

Εφόσον έχουμε μικρό παιδί, καλό είναι να πάρουμε μαζί μας και το καροτσάκι για να διευκολύνουμε τη βόλτα μας στην περίπτωση που κουραστεί. Επιλέγουμε ένα ανθεκτικό και ποιοτικό παιδικό καροτσάκι, κατάλληλο για την ηλικία και τα κιλά του παιδιού. Σε τέτοιου είδους μετακινήσεις θα μας διευκολύνει ένα καρότσι με ευέλικτες ρόδες και μαλακές αναρτήσεις. Ιδανικά, χρειαζόμαστε ένα καρότσι που μετακινείται εύκολα ακόμη και με το ένα χέρι, ώστε να κινούμαστε με άνεση στα μονοπάτια και να απολαύσουμε την εκδρομή μας.