Τα προβλήματα υγείας, ακόμη και τα πιο μικρά, μπορούν να επηρεάσουν ή ακόμα και να υποβαθμίσουν άλλες πτυχές της ζωής σας. Ακόμη και σχετικά μικρά προβλήματα υγείας, όπως οι ήπιοι πόνοι, η δυσκαμψία, η υπνηλία και η δυσπεψία, επηρεάζουν την ψυχολογία σας, αυξάνοντας το στρες που βιώνετε. Ένας τρόπος, λοιπόν, για να βελτιώσετε την ικανότητά σας να αντιμετωπίζετε το στρες και να αισθάνεστε καλύτερα είναι να υιοθετήσετε πιο υγιεινές συνήθειες.

Άλλωστε, το ίδιο το άγχος μπορεί να επιδεινώσει προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, επομένως η υιοθέτηση καλών συνηθειών μπορεί να αποδώσει μακροπρόθεσμα.

Ορίστε, λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε.

*Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή

 

Αντί να τρώτε σωστά αποκλειστικά για να δείχνετε καλύτερα στο τζιν σας, προσπαθήστε να έχετε μια διατροφή που θα ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας και τη διάθεσή σας.

Όπως θα έχετε παρατηρήσει, είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπίσετε το στρες εάν είστε πεινασμένοι ή υποσιτισμένοι. Η πείνα μπορεί να σας κάνει πιο ευάλωτους στο στρες, αφήνοντάς σας ευερέθιστους ή ακόμα και νευρικούς μπροστά σε μικρά καθημερινά προβλήματα. Τα μικρά, συχνά γεύματα θα κρατήσουν το σάκχαρο στο αίμα σας σταθερό και κατ΄επέκταση τη διάθεση και την ενέργειά σας σταθερές.

Ποιες τροφές να επιλέξετε

 

  • Οι σύνθετοι υδατάνθρακες (αυτοί που περιέχονται π.χ. στα ζυμαρικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης), διατηρούν σταθερό το σάκχαρο του αίματος και εμποδίζουν τις απότομες αυξομειώσεις των επιπέδων ενέργειας.
  • Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, οι άνθρωποι που επιλέγουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έχουν καλύτερη διάθεση, καθώς τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν την απελευθέρωση των ορμονών του στρες. Ο σολομός είναι μια καλή επιλογή για να αυξήσετε την πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών.
  • Η τρυπτοφάνη συμβάλλει στη σύνθεση σεροτονίνης (της ορμόνης που συνδέεται με την καλή διάθεση) και εντοπίζεται κυρίως σε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κοτόπουλο, το ψάρι, τα όσπρια, το τόφου και τα φιστίκια.

*Κάντε τον ύπνο προτεραιότητα

 

Ο ανεπαρκής ή κακής ποιότητας ύπνος επηρεάζει αρνητικά τη διάθεσή σας, αυξάνει το στρες, σας κάνει να αισθάνεστε κόπωση και υπνηλία και φυσικά μειώνει τις αποδόσεις σας σε κάθε τομέα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνετε τον ύπνο προτεραιότητά σας, έτσι ώστε ο οργανισμός να έχει την ευκαιρία να αποκαταστήσει τις φθορές που υφίστανται διάφορα συστήματά του κατά τη διάρκεια της ημέρας και να ξεκουραστεί.

Ποιες συνήθειες μπορούν να βελτιώσουν τον ύπνο σας

 

  • Βάλτε στόχο να κοιμάστε οκτώ ώρες κάθε βράδυ
  • Αποφύγετε την καφεΐνη μετά το μεσημέρι
  • Αποφύγετε τα «βαριά» γεύματα το βράδυ, καθώς μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο σας
  • Φροντίστε να ξαπλώνετε στο κρεβάτι την ίδια ώρα κάθε βράδυ και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε πρωί
  • Χαλαρώστε προτού ξαπλώσετε, κάνοντας ένα ντους ή διαβάζοντας ένα βιβλίο

*Βρείτε μια μορφή γυμναστικής που λειτουργεί για εσάς

 

Σίγουρα έχετε ακούσει ότι η γυμναστική είναι αναπόσπαστο μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ωστόσο μπορεί να σας φαίνεται ακατόρθωτο το να εντάξετε τη σωματική άσκηση σε ένα ήδη φορτωμένο πρόγραμμα, ειδικά όταν αισθάνεστε εξαντλημένοι από το στρες. Μία αποτελεσματική στρατηγική για να συμπεριλάβετε τη γυμναστική στην καθημερινότητά σας είναι να βρείτε μια μορφή άσκησης που σας ευχαριστεί και να την προσαρμόσετε στο πρόγραμμά σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να βγαίνετε για περπάτημα κάθε απόγευμα μετά τη δουλειά ή να κάνετε τζόκινγκ κάθε πρωί πριν τη δουλειά.

*Προσέξτε τι βάζετε στον οργανισμό σας

 

Κρατήστε τις ανθυγιεινές ουσίες μακριά σας. Η νικοτίνη, το υπερβολικό αλκοόλ ή ακόμη και η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα την υγεία σας, αλλά επίσης να σας κάνουν να αισθάνεστε άσχημα στην καθημερινότητά σας.