Κάποιοι μπαμπάδες αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους στο μεγάλωμα του παιδιού ως επικουρικό, κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Μια καλή σχέση με τον πατέρα είναι σημαντική για την ανάπτυξη των παιδιών και βασική προϋπόθεση για μια καλή σχέση είναι η καλή επικοινωνία. Ως μπαμπάς, όταν επικοινωνείτε καλά με το παιδί σας, αφενός ενισχύετε τη μεταξύ σας σχέση και αφετέρου έχετε τη δυνατότητα να του δώσετε πολύτιμες συμβουλές που θα του χρησιμεύσουν στη ζωή του. Γνωρίζοντας τους φόβους, τις ανησυχίες και τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας, θα μπορείτε να το βοηθήσετε να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα προκύπτουν και να το ενθαρρύνετε να προοδεύσει στη ζωή του.

Ας δούμε, λοιπόν, μερικούς απλούς τρόπους να βελτιώσετε την επικοινωνία με το παιδί σας.

-Εκμεταλλευτείτε κάθε στιγμή

 

Δεν είναι απαραίτητο να περιμένετε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας για να μιλήσετε ούτε απαιτείται συγκεκριμένο μέρος για την επικοινωνία σας. Αντίθετα, δοκιμάστε να του πιάσετε την συζήτηση ενδιάμεσα από τις δραστηριότητές του, όπως όταν το παίρνετε από το σχολείο ή πριν το πάτε στην προπόνησή του. Αυτές είναι στιγμές χαλάρωσης τόσο για εσάς όσο και για εκείνο, άρα υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να σας ανοιχθεί και να σας μιλήσει για την καθημερινότητά του.

-Επικεντρωθείτε σε όσα σας λέει

 

Εάν το παιδί σας σάς λέει κάτι, σταματήστε αυτό που κάνετε αν μπορείτε. Κλείστε, για παράδειγμα, τον υπολογιστή και στρέψτε την προσοχή σας στο παιδί. Καλό θα ήταν μάλιστα να καθίσετε ώστε το πρόσωπό σας να είναι στην ίδια ευθεία με το πρόσωπο του παιδιού. Έτσι, θα δείξετε στο παιδί ότι έχετε χρόνο για αυτό και ότι είναι σημαντικό για εσάς.

-Ακούστε το ενεργά

 

Αυτό σημαίνει να ακούτε με τα αυτιά σας, αλλά και με τα μάτια, τον εγκέφαλό σας και την καρδιά σας. Η ακρόαση απαιτεί παρουσία. Πρέπει να συντονιστείτε, όχι μόνο στα λεκτικά πράγματα αλλά και στα μη λεκτικά πράγματα. Όταν χρησιμοποιούμε τα κινητά μας, μπορεί να ακούσουμε μόνο τις λέξεις. Εάν το παιδί σάς λέει κάτι και παρατηρήσετε ότι οι λέξεις δεν ταιριάζουν με το συναίσθημα που παίρνετε, προχωρήστε και ρωτήστε για αυτό – ή προσφέρετε την διακριτική υποστήριξή σας. Στο τρομοκρατημένο παιδί που λέει: «Ήταν αστείο όταν μου γάβγισε ο σκύλος, έτσι;», μπορείτε να πείτε: «Αστείο, και ίσως κάπως τρομακτικό. Ελάτε να κάτσεις στην αγκαλιά μου. Ας διαβάσουμε ένα βιβλίο.»