Το διάρκειας ενός μήνα lockdown στην Αγγλία που ανακοινώθηκε από τον βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, μπορεί να παραταθεί, καθώς η Βρετανία αγωνίζεται να αντιμετωπίσει ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας της COVID-19, δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Επικρατείας Μάικλ Γκόουβ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει τον υψηλότερο αριθμό νεκρών στην Ευρώπη από την COVID-19, καταγράφει περισσότερα από 20.000 νέα κρούσματα κοροναϊού την ημέρα και οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι στο χειρότερο σενάριο οι νεκροί από τη νόσο αυτή μπορεί να ξεπεράσουν τους 80.000.

Μέχρι στιγμής στη Βρετανία έχουν καταγραφεί 46.555 θάνατοι από COVID-19, βάσει της καταμέτρησης αυτών που πεθαίνουν σε διάστημα 28 ημερών από τη διάγνωσή τους με τον νέο κοροναϊό. Μια ευρύτερη καταμέτρηση αυτών στο πιστοποιητικό θανάτου των οποίων αναφέρεται η COVID-19 ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών σε 58.925.

Ερωτηθείς από το Sky News αν το lockdown στην Αγγλία μπορεί να παραταθεί και πέραν αυτής της ημερομηνίας ο Γκόουβ απάντησε: «Ναι».

«Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αν δεν αναλάβουμε τώρα δράση, το σύστημα υγείας θα υπερφορτωθεί τόσο που κανένας από εμάς δεν θα μπορούσε να διανοηθεί» σημείωσε ο Γκόουβ.

Το lockdown επιβλήθηκε στην Αγγλία, ενώ η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία ακολουθούν τις δικές τους πολιτικές και είχαν προχωρήσει στην επιβολή αυστηρότερων περιορισμών τον περασμένο μήνα.

Εξάλλου η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε χθες ότι είναι προετοιμασμένη για περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων για την ανάσχεση της επιδημίας και εκεί αν παραστεί ανάγκη

Έντονες επικρίσεις

Ο Κιρ Στάρμερ, ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση έχασε την χρυσή ευκαιρία να επιβάλλει ένα πιο αποτελεσματικό lockdown κατά τις φθινοπωρινές σχολικές διακοπές τον περασμένο μήνα.

«Αυτό πάει τώρα. Αυτό είναι το τίμημα της ανικανότητας της κυβέρνησης» δήλωσε ο Στάρμερ στο BBC.

Η χθεσινή ανακοίνωση του βρετανού πρωθυπουργού ενέτεινε τις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου στη χώρα για τον αντίκτυπο αυτού του μέτρου μερικές εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα.

«Εφιάλτη πριν από τα Χριστούγεννα» χαρακτήρισε το νέο lockdown στην Αγγλία η Έλεν Ντίκινσον, η γενική διευθύντρια της βρετανικής ομοσπονδίας εμπόρων λιανικής British Retail Consortium (BRC).

«Αυτό θα προκαλέσει σημαντικές ζημίες για τους εμπόρους λιανικής καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, θα προκαλέσει απώλεια αναρίθμητων θέσεων εργασίας και θα καθυστερήσει οριστικά την ανάκαμψη της οικονομίας υπό την ευρύτερη έννοια» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ