«Αυτή τη στιγμή καταρτίζουμε το επιχειρησιακό πλάνο των εμβολιασμών Covid 19, μαζί με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία υλοποιεί και το πλαίσιο προτεραιοποίησης του πληθυσμού» αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος μίλησε και για την πορεία των κλινικών δοκιμών για τα εμβόλια που ετοιμάζονται.

«Υπάρχουν αρκετά εμβόλια σε τελικές φάσεις κλινικών δοκιμών, με βάση τα κριτήρια των παγκόσμιων οργανισμών, που είναι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη υπογράψει προσυμφωνίες αγοράς με 3 εταιρείες (AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson) και βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με αρκετές» ανέφερε ο κ. Κικίλιας σε συνέντευξή του στην Real News.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Σημείωσε δε, ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός εξελίσσεται ομαλά.

«Μας γεμίζει αισιοδοξία το γεγονός ότι οι πρώτοι που εμβολιάζονται είναι τα άτομα 60 ετών και άνω και αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Χτίζουμε με αυτόν τον τρόπο ένα τείχος ανοσίας, το οποίο μαζί με τα μέτρα προφύλαξης θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τη διπλή μάχη που δίνουμε. Για να σας δώσω και συγκεκριμένα στοιχεία, μέχρι σήμερα έχουν συνταγογραφηθεί 2.718.714 εμβόλια, έχουν εκτελεστεί 2.129.719, ενώ βρίσκονται στην αγορά 3.100.000» τόνισε ο υπουργός Υγείας. 

Η πίεση στο σύστημα Υγείας

Ερωτηθείς για την πίεση που ασκείται στο σύστημα Υγείας και ποιο είναι το ύψος των κρουσμάτων που τα νοσοκομεία δεν θα αντέχουν άλλο, ο Β. Κικίλιας εξηγεί πως δεν είναι ακριβώς ο αριθμός κρουσμάτων το κύριο πρόβλημα, αλλά ο αριθμός όσων θα χρειαστούν νοσηλεία για Covid 19.

«Απέχουμε ακόμη από το «κόκκινο», αλλά θέλω να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν είναι απεριόριστες οι δυνατότητες κανενός Συστήματος Υγείας και, μάλιστα, όταν το ΕΣΥ δεν είναι μόνο κοροναϊός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τον Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκαν στα νοσοκομεία όλης της χώρας:

  • 516.379 εξετάσεις ασθενών στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία
  • 285.802 εξετάσεις ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών
  • 40.032 Χειρουργεία
  • 50.114 εξετάσεις ασθενών στην απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων.

Σε αυτή την πραγματικότητα, προστίθενται τα περιστατικά COVID-19 και για άλλη μια φορά θέλω να ευχαριστήσω από την ψυχή μου όλους τους ανθρώπους του ΕΣΥ, για την αυταπάρνηση και την ηρωική πολύμηνη μάχη που δίνουν» ανέφερε.

Το δεύτερο κύμα

Μιλώντας για την αντιμετώπιση του δεύτερου και πολύ πιο ισχυρού σε όλη την Ευρώπη κύματος της πανδημίας, ο υπουργός Υγείας είναι πεπεισμένος πως αν ακολουθήσουμε όλοι τα μέτρα προφύλαξης, θα πάμε καλά.

Είπε, εξάλλου, ότι «τώρα βρισκόμαστε στη φάση που η επιπολαιότητα των λίγων καταστρέφει την υπευθυνότητα των πολλών και τελικά θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλων. Αυτή η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων προκλήθηκε κυρίως από αυτή την αντίληψη: «Έλα μωρέ, σιγά μην κολλήσω»» επισημαίνοντας πως «δεν είναι σε καμία περίπτωση ελληνικό το φαινόμενο, δεν μπορώ να πω δηλαδή, ότι η δική μας κοινωνία είναι απείθαρχη και αδιάφορη. Τα ίδια και πολύ χειρότερα, μάλιστα, συμβαίνουν σε όλες τις χώρες».

Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι «είναι παρά πολύ δύσκολο να τηρούνται περιοριστικά μέτρα επί τόσους πολλούς μήνες, ο κόσμος έχει κουραστεί ψυχολογικά (το δηλώνει και ο ίδιος ο ΠΟΥ), άλλαξε η καθημερινότητά του, χτυπήθηκε και οικονομικά».

«Εδώ, όμως, έχουμε να κάνουμε με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και έχουμε χρέος στους συνανθρώπους μας, στους φίλους μας, στην οικογένειά μας, να αυτοπειθαρχήσουμε» ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο Βασίλης Κικίλιας