Αν θέλετε μια μικρή «πρόβλεψη» για την μελλοντική σας υγεία, μάλλον θα ήταν καλό να κοιτάξετε τον σύντροφό σας. Τουλάχιστον αυτό είναι το εύρημα νέας επιστημονικής μελέτης από το  Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη, στα πλαίσια της οποίας οι ερευνητές εξέτασαν 5,364 ζευγάρια και διαπίστωσαν ότι το 79% ανήκουν στην κατηγορία «μη ιδανικό» για τις μετρήσεις που αφορούν την καρδιαγγειακή υγεία, ακολουθούσαν μια ανθυγιεινή διατροφή αλλά δεν γυμνάζονταν και αρκετά.

Πώς σας επηρεάζει ο σύντροφός σας;

Οι ερευνητές κατά την διάρκεια της μελέτης, αναρωτήθηκαν που οφείλεται αυτό το φαινόμενο. Κατέληξαν τελικά ότι ο λόγος μπορεί να κυμαίνεται από απλούς παράγοντες, όπως το ότι ζείτε μαζί με έναν άνθρωπο που αισθάνεστε οικεία και άνετα, έως και πιο περίπλοκους, όπως οι αρνητικές επιδράσεις του ενός συντρόφου στον άλλο. «Οι άνθρωποι συνάπτουν σχέσεις για διαφορετικούς λόγους» αναφέρει η Δρ. Samia Mora, συνεργάτης ιατρός στο Brigham and Women’s Hospital και συγγραφέας της μελέτης.

Είπε ότι πράγματα όπως το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, η διατροφή και οι επιλογές τρόπου ζωής μπορεί να αποτελούν στοιχεία που «δένουν» ένα ζευγάρι. «Κατά κάποιο τρόπο, αυτό έχει νόημα» επισημαίνει η Δρ. Laurie Mintz, καθηγήτρια στο τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. «Είτε βρίσκεστε σε μια λειτουργική και ευτυχισμένη σχέση είτε όχι, ο σύντροφός σας είναι το άτομο με το οποίο περνάτε την καθημερινότητά σας» επισημαίνει η Δρ. Laurie Mintz. Τα ζευγάρια τείνουν να τρώνε το ίδιο και να έχουν κοινές ασχολίες, είτε να βλέπουν μαζί τηλεόραση είτε να τρώνε φαγητό είτε ακόμα και να καπνίζουν.

Πώς θα γίνεται η θετική επιρροή στην σχέση;

Το μήνυμα από αυτήν την μελέτη, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι μπορείτε να αλλάξετε τόσο την δική σας καθημερινότητα όσο και του συντρόφου σας, επηρεάζοντας θετικά και ωφέλιμα την σχέση. Μπορείτε συγκεκριμένα, να ξεκινήσετε από μικρές αλλαγές όπως η επιλογή πιο υγιεινών σνακ και η ήπια σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα. Μαζί με εσάς μπορεί να ακολουθήσει και ο σύντροφός σας, επηρεάζοντας τον θετικά.

Το πρώτο βήμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι απλά να ξεκινήσετε. «Κάντε το μόνοι σας, αλλά προσκαλέστε τον σύντροφό σας να σας συνοδεύσει» αναφέρει η Δρ. Laurie Mintz. «Κάντε ένα σχέδιο μαζί, το οποίο μπορεί να είναι τόσο απλό όσο ένας περίπατος μετά το δείπνο σας» προσθέτει. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ζευγάρια μπορεί να βρουν ακόμη και βραχυπρόθεσμη ανακούφιση κάνοντας κάποιες αλλαγές μαζί.