Πλήρης οδηγός οργάνωσης για το παιδικό δωμάτιο

Το παιδί περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στο δωμάτιό του. Εκεί παίζει, εκεί εκφράζεται, εκεί ξεκουράζεται, αλλά και εκεί διαβάζει...
11 Νοεμβρίου 2020 | 08:15

Το παιδί περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στο δωμάτιό του. Εκεί παίζει, εκεί εκφράζεται, εκεί ξεκουράζεται, αλλά και εκεί διαβάζει! Γι’ αυτό, πρέπει να είναι έτσι διαμορφωμένο, ώστε να αισθάνεται άνετα και ευχάριστα. Τώρα, μάλιστα, που ξεκινούν τα σχολεία, είναι η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το δωμάτιό του. Για να μην αφεθεί όμως τίποτα στην τύχη, το Vita μίλησε με τους ειδικούς και σας δίνει πολύτιμες οδηγίες για να οργανώσετε σωστά το χώρο του μικρού μαθητή, ώστε να συνδυάζει αισθητική, λειτουργικότητα, ασφάλεια και φυσικά να προδιαθέτει ευχάριστα για… διάβασμα!

● Αν το παιδί σας υποφέρει από αλλεργικό άσθμα, ρινίτιδα ή αλλεργικές δερματικές παθήσεις, καλό είναι να επιλέξετε έπιπλα με λείες επιφάνειες, ώστε να καθαρίζονται πιο εύκολα και να μη μαζεύουν πολλή σκόνη, γιατί η σκόνη δημιουργεί μύκητες και εντείνει τέτοιου είδους προβλήματα. Καλό ­είναι, επίσης, να αποφεύγετε να ­βάζετε στο δωμάτιο του παιδιού ­μεγάλες αποθηκευτικές βιβλιοθήκες.

● Το φινίρισμα του γραφείου και της βιβλιοθήκης πρέπει να έχει γίνει με μη τοξικά χρώματα και βερνίκια.

Η καρέκλα του μαθητή πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για να μη δημιουργεί προβλήματα παραμόρφωσης του σκελετού του και φυσικά να μην κουράζονται τα πόδια του, η πλάτη και ο αυχένας του.
● Η καρέκλα του γραφείου πρέπει να έχει 5 ροδάκια για σταθερότητα.
● Να είναι ρυθμιζόμενη, ώστε να προ­σαρμόζεται με το ύψος του παιδιού.
● Το κάθισμα να είναι μαλακό και ­ευρύχωρο, ανάλογο με τη σωματική διάπλαση του παιδιού.
● Το ύψος της βάσης του καθίσματος πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε τα γόνατα του παιδιού σε κάμψη να σχηματίζουν ορθή γωνία.
● Η πλάτη του καθίσματος να είναι έτσι κατασκευασμένη, ώστε να ακολουθεί τις φυσιολογικές καμπύλες της σπονδυλικής στήλης.

Το παιδί, από την πρώτη τάξη του σχολείου, πρέπει να έχει το δικό του γραφείο και όχι να κάθεται στο γραφείο του μπαμπά ή της μαμάς, επειδή τα πόδια του θα κρέμονται και ο κορμός του δεν θα απέχει επαρκώς από την επιφάνεια του γραφείου, με αποτέλεσμα να κουράζονται τα μάτια του. Επιπλέον:
● Η απόσταση από τα μάτια του παιδιού μέχρι το βιβλίο του πρέπει να είναι 35 με 40 εκατοστά.
● Το ύψος που έχει το γραφείο πρέπει να είναι ανάλογο με το ύψος του παιδιού. Αυτό σημαίνει ότι η σχέση γραφείου-καθίσματος πρέπει να είναι τέτοια, ώστε η σπονδυλική στήλη του παιδιού σε καθιστή στάση να σχηματίζει με τους μηρούς του γωνία 90 μοιρών.
● Το γραφείο πρέπει να είναι σταθερό και με στρογγυλεμένες γωνίες.
Τέλος, είναι σημαντικό το παιδί να συμμετάσχει στην επιλογή του γραφείου του και να έχει άποψη σε ό,τι αφορά το σχέδιο. Εσείς, βέβαια, θα πρέπει να φροντίσετε ώστε αυτό να πληροί και τις εργονομικές προδιαγραφές.

Το ιδανικό είναι το παιδί να διαβάζει με το φως της ημέρας. Επειδή αυτό δεν είναι συνήθως εφικτό ή όταν το φυσικό φως δεν είναι αρκετό:
● Πρέπει να υπάρχει πάνω στο γραφείο του παιδιού ένα ευλύγιστο πορτατίφ, για να μετακινείται εύκολα και το φως του να πέφτει διάχυτα σε όλη την επιφάνεια εργασίας, ώστε να μη δημιουργούνται σκιές εκεί που γράφει ή διαβάζει.
● Το φως του πορτατίφ πρέπει να πλησιάζει, όσο το δυνατόν, το φυσικό φως της ημέρας. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με τις λευκές κλασικές λάμπες, που δίνουν ψυχρό φωτισμό και όχι με το κίτρινο φως.
● Δώστε σημασία, επίσης, στην ποιό­τητα κατασκευής του, ώστε να αποκλειστεί και η τελευταία πιθανότητα… βραχυκυκλώματος.
● Πρέπει να είναι κατασκευασμένο από υλικό που να αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες.

 

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version