Η μελανίνη είναι αυτή που ευθύνεται για το χρυσαφένιο χρώμα που παίρνετε στις καλοκαιρινές διακοπές, είναι όμως και εκείνη που φταίει για τη δημιουργία καφέ κηλίδων και πανάδων στο δέρμα σας.

Η κύρια αιτία λοιπόν για τις πανάδες είναι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, χωρίς την απαραίτητη αντιηλιακή προστασία. Άλλοι παράγοντες, ωστόσο, είναι η κληρονομικότητα, οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης και η χρήση ορισμένων φαρμάκων (π.χ. αντισυλληπτικών).

Αντίθετα από τις καφέ κηλίδες, που είναι πιο επιφανειακές, οι πανάδες δημιουργούνται στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και είναι ένα από το πιο συνηθισμένα προβλήματα ομορφιάς που απασχολούν τις γυναίκες.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τις πανάδες

 

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη, δηλαδή η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο. Ακόμη και ­όταν ο ήλιος δεν είναι δυνατός, πρέπει να φοράτε πάντα αντηλιακή κρέμα.

Έως και το 80% των ακτίνων του ήλιου μπορεί να περάσει μέσα από τα σύννεφα, οπότε αν νομίζετε ότι είναι εντάξει να παραλείψετε την αντηλιακή σας κρέμα μια συννεφιασμένη μέρα, σκεφτείτε το ξανά. Το αντηλιακό είναι η νούμερο 1 συνήθεια περιποίησης που πρέπει να διατηρείτε όλον τον χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των χειμερινών μηνών.

Σκεφτείτε ότι το χιόνι αντανακλά έως και το 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόκλησης βλάβης από τον ήλιο. Επίσης, όσο υψηλότερο είναι το υψόμετρο, τόσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, επομένως το αντηλιακό είναι ζωτικής σημασίας ακόμη κι αν πηγαίνετε για σκι.

Στην περίπτωση που έχετε ήδη πανάδες, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο, ο οποίος είναι σε θέση να σας προτείνει την κατάλληλη αγωγή (π.χ. μια συνταγογραφούμενη σύνθεση λεύκανσης) και θεραπεία (π.χ. συνεδρίες λέιζερ και χημικά πίλινγκ).

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε μόνη σας για να αντιμετωπίσετε τις πανάδες.

  • Οι αντιοξειδωτικές συνθέσεις με βιταμίνη C και οι εξειδικευμένοι οροί με δράση κατά των δυσχρωμιών θα χαρίσουν ομοιομορφία και φωτεινότητα στην επιδερμίδα σας ενώ παράλληλα θα μειώσουν τις ατέλειες
  • Η απολέπιση βοηθά το δέρμα να απαλλαγεί από τα νεκρά κύτταρα που βρίσκονται στην ανώτερη στιβάδα της επιδερμίδας, ώστε το καθαρό δέρμα να επιτρέψει στα ενεργά συστατικά των καλλυντικών ή φαρμακευτικών προϊόντων να εισχωρήσουν βαθύτερα.