Έντεκα έλληνες πανεπιστημιακοί και ερευνητές που εργάζονται σε ελληνικά τριτοβάθμια ιδρύματα και ερευνητικούς φορείς περιλαμβάνονται στη λίστα των 6.400 επιστημόνων με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, όπως αυτή προκύπτει από την απήχηση του έργου τους για την τελευταία 11ετία.

Ο σχετικός κατάλογος με τίτλο The Highly Cited Researchers συντάσσεται από το διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό Thomson Reuters στο πλαίσιο του project Clarivate Analytics και στηρίζεται στα δεδομένα της ερευνητικής βάσης δεδομένων Web of Science.

Από αυτούς οι 3.900 κατατάσσονται σε 21 συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία και τομείς και οι 2.500 στην κατηγορία των διεπιστημονικών πεδίων και τομέων.

Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση και την επιλογή των ερευνητών με υψηλή διάκριση προέρχονται από τους δείκτες βασικών επιστημών (ESI), 2009-2019, οι οποίοι προκύπτουν από περίπου 160.000 άρθρα και ερευνητικές εργασίες υψηλής απήχησης και επίδρασης.

Καθεμία από αυτές τις ερευνητικές εργασίες κατατάσσεται στο κορυφαίο 1% των άρθρων με το μεγαλύτερο αριθμό ετεροαναφορών για κάθε συγκεκριμένο έτος.

 

Ένα δεύτερο κριτήριο επιλογής ενός ερευνητή στον εν λόγω πίνακα είναι το κατά πόσον το σύνολο των ετεροαναφορών του σε ένα συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο τον κατατάσσει στο 1% των ερευνητών με το μεγαλύτερο αριθμό ετεροαναφορών στο συγκεκριμένο πεδίο.

Με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται το έργο νεότερων ερευνητών, οι οποίοι δεν επικαλύπτονται από το έργο παλαιότερων ερευνητών, που λόγω πολυετούς δραστηριοποίησης έχουν μεγαλύτερο όγκο ερευνητικού έργου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, από τα περίπου 9.000.000 ερευνητών, που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως, συντάσσεται ο πίνακας με τους καλύτερους 6.400 ερευνητές, το έργο των οποίων είναι σημαντικό, σύμφωνα με συγκεκριμένους δείκτες, και αποτελεί συγχρόνως πηγή για τις εργασίες άλλων ερευνητών.

 

 

Οι έντεκα έλληνες πανεπιστημιακοί και ερευνητές με την μεγαλύτερη ερευνητική επίδραση παγκοσμίως για το 2020

  Ονοματεπώνυμο Πανεπιστήμιο Επιστημονικό Πεδίο ΔημοσιεύσειςΣυνολικός Αριθμός ΕτεροαναφορώνΗ-index
1Δημόπουλος Μελέτιος- ΑθανάσιοςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνΚλινική Ιατρική2.35871.340116
2Τσατσάκης ΑριστείδηςΠανεπιστήμιο ΚρήτηςΦαρμακολογία – Τοξικολογία93913.14853
3Φιλιππάτος Γεράσιμος*1.      Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών2.      Πανεπιστήμιο ΚύπρουΚλινική Ιατρική68259.14192
4Καραγιαννίδης ΓεώργιοςΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ΘεσσαλονίκηςΕπιστήμη των Υπολογιστών56012.13658
5Γιαμαρέλλος –Μπουρμπούλης ΕυάγγελοςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνΔιεπιστημονικόΙατρική3999.92949
6Δαΐκος Γεώργιος*Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνΔιεπιστημονικό Ιατρική2387.75639
7Στούμπος ΚωνσταντίνοςΠανεπιστήμιο ΚρήτηςΧημεία17318.98458
8Απέργης Νικόλαος1.      Πανεπιστήμιο Πειραιά2.     Πανεπιστήμιο ΝτέρμπυΟικονομία και Διοίκηση1525.97237
9Χατζηγεωργίου Άρτεμις1.      Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας2.     Ελληνικό Ινστιτούτο ΠαστέρΒιολογία και Βιοχημεία8412.36942
10Ρακόπουλος Δημήτριος1.     Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας2.      Εθνικό Μετσόβιο ΠολυτεχνείοΜηχανική724.85334
11 Δαλαμάγκας Θεόδωρος*Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων ΑΘΗΝΑΔιεπιστημονικό494.02717

Πηγή: Web of Science- Publons

 

Στον ανωτέρω πίνακα παρουσιάζονται οι έντεκα έλληνες πανεπιστημιακοί και ερευνητές που εργάζονται σε ελληνικά ιδρύματα και σύμφωνα με την κατάταξη έχουν πολύ σημαντική ερευνητική επίδραση παγκοσμίως.

Στον εν λόγω πίνακα παρουσιάζεται το συνολικό ερευνητικό τους έργο σε επίπεδο δημοσιεύσεων, συνόλου ετεροαναφορών και δείκτη H-index,  όπως αυτά αποτυπώνονται στα διαθέσιμα στοιχεία της βάσης publons του Web of Science.

 

Στις περιπτώσεις όπου δεν εμφανίζονται στοιχεία στη βάση publons, επειδή οι ερευνητές δεν έχουν δημιουργήσει ή εμπλουτίσει το προφίλ τους στη βάση, έχει χρησιμοποιηθεί το εργαλείο WoS Author Search (με αστερίσκο στον πίνακα).

Μεταξύ των ελλήνων πανεπιστημιακών και ερευνητών ηγείται ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος με 2.358 δημοσιεύσεις και 71.340 συνολικό αριθμό ετεροαναφορών και ακολουθούν ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αριστείδης Τσατσάκης με 939 δημοσιεύσεις και 13.148 αναφορές και στην 3η θέση o καθηγητής της Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεράσιμος Φιλιππάτος  με 682 δημοσιεύσεις και 59.141 αναφορές.

Στην 4η θέση κατατάσσεται ο καθηγητής Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Καραγιαννίδης με 560 δημοσιεύσεις και 12.136 ετεροαναφορές και την πρώτη πεντάδα κλείνει ο καθηγητής Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελος Γιαμαρέλλος –Μπουρμπούλης με 399 δημοσιεύσεις και 9.929 αναφορές,

Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω δεδομένα, τέσσερις εξ αυτών εργάζονται στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δύο εργάζονται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

 

Από μία συμμετοχή έχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων ΑΘΗΝΑ.

Η διάκριση αυτή αντανακλάται και στα ιδρύματα των διακριθέντων πανεπιστημιακών.

Παράλληλα, αναδεικνύεται ακόμη μια φορά το υψηλό επίπεδο του έμψυχου δυναμικών των ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων.

(Πηγή πληροφοριών: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)