Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων

Στοχευμένα τεστ στα παιδιά πριν το άνοιγμα των σχολείων
24 Νοεμβρίου 2020 | 17:12

Δεδομένη θεωρείται πια η παράταση του lockdown, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας μιλώντας στο Status Fm εξήγησε πως δεν είναι ρεαλιστική η άρση το lockdown στο τέλος του μήνα, ενώ τόνισε πως υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα για πρώτη των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε και για το άνοιγμα των σχολείων, αναφέροντας πως πρώτα θα γίνουν στοχευμένα τεστ και μετά θα ανοίξουν τα σχολεία.

Όσο πέφτει το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα, τόσο πιο ασφαλές γίνεται το σχολικό περιβάλλον

 

«Στην εισήγηση των επιδημιολόγων για το κλείσιμο των σχολείων, δεν έπαιξε ρόλο η μετάδοση εντός των σχολικών αιθουσών, η οποία ήταν πολύ περιορισμένη, όπως είδαμε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Ρόλο έπαιξε το ενδεχόμενο, λόγω επιβάρυνσης στην κοινότητα, να μεταφερθεί ο ιός από το οικογενειακό περιβάλλον στο παιδί και μετά από το παιδί στο σχολείο. Πέφτοντας το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα, γίνεται ακόμη πιο ασφαλές το σχολικό περιβάλλον», ανέφερε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε.

Στοχευμένα τεστ στα παιδιά πριν ανοίξουν τα σχολεία

 

«Πριν πάντως ανοίξουν τα σχολεία θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο στοχευμένων ελέγχων στα παιδιά που είναι στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσής μας, προκειμένου να δούμε ποιό είναι το επιδημιολογικό φορτίο στα παιδιά σε σχέση με την κοινότητα. Και μετά θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα. Πηγαίνουμε βήμα-βήμα, αλλά θα ανοίξουν τα σχολεία».

Σχέδιο για άνοιγμα των σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου

 

Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο για άνοιγμα των σχολείων, όλων των βαθμίδων στις 7 Δεκεμβρίου, έχει καταρτίσει η κυβέρνηση, και τις σχετικές ανακοινώσεις, αναμένεται να κάνει προς το τέλος της εβδομάδας ο πρωθυπουργός με διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.

Με δεδομένο ότι τα σχολεία, δεν αποτελούν εστίες διασποράς του κοροναϊού και έκλεισαν, για να περιοριστεί η κινητικότητα των ενηλίκων, η κυβέρνηση εξετάζει το άνοιγμά τους και τη λειτουργία τους ως την ημερομηνία που θα κλείσουν για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Η κυβέρνηση αναμένει τα επιδημιολογικά στοιχεία των επόμενων δύο ημερών και τη σχετική εισήγηση των ειδικών προκειμένου να οριστικοποιήσει το σχεδιασμό της.

Σύμφωνα με το MEGA, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει να γίνονται επαναλαμβανόμενα δειγματοληπτικά rapid τεστ σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα, όταν επιστρέψουν στις τάξεις τους οι μαθητές.

 

Είμαστε μακριά ακόμη από τα 400 κρούσματα την ημέρα

 

Ο κ. Πέτσας ανέφερε επισης πως σήμερα και αύριο θα είναι δύο κρίσιμες ημέρες για το σύστημα υγείας.

«Ένας αριθμός κρουσμάτων 300, 400 ημερησίως, στο επίπεδο δηλαδή, του Σεπτεμβρίου, για παράδειγμα, επιτρέπει να συμβιώσουμε για ικανό χρονικό διάστημα, χωρίς την επιθετική αύξηση κρουσμάτων που οδήγησε στην πίεση το Σύστημα Υγείας. Αυτός είναι ένας αριθμός που μπορεί να μας καθοδηγεί και για τις επόμενες εβδομάδες. Είμαστε μακριά ακόμη από αυτόν. Σήμερα και αύριο θα είναι δύο κρίσιμες ημέρες. Θα δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων, σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας. Και ελπίζουμε να είμαστε σε ικανοποιητική πορεία».

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ακόμη πως αν παραστεί ανάγκη θα γίνει επίταξη κι άλλων ιδιωτικών κλινικών, ωστόσο προς το παρόν δεν φαίνεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

 

«Το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας προβλέπει ότι όσο υπάρχει ανάγκη, θα υπάρχει και διεύρυνση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ακόμη και επίταξη, εάν χρειαστεί. Αυτή τη στιγμή και με την ανάπτυξη δομών από τον Στρατό ή και από την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας του Δημοσίου, φαίνεται να μην υπάρχει περισσότερη ανάγκη. Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι από ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στο έργο του Ε.Σ.Υ.. Και γι΄ αυτό τον λόγο έγινε πολύ συζήτηση τις προηγούμενες ημέρες για οικειοθελή διάθεση των ιδιωτικών γιατρών να συνδράμουν στο Ε.Σ.Υ..

Και αν αυτό δεν είναι ικανοποιητικό, όσον αφορά τον βαθμό και τον αριθμό αυτών που θα ανταποκριθούν, τότε υπάρχει και το ενδεχόμενο μέτρων, όπως η επίταξη κάποιων ειδικοτήτων. Εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική ανταπόκριση, εξετάζεται ακόμη και αυτό. Γιατί είμαστε, όπως έχουμε πει πολλές φορές, σε έναν πόλεμο. Και σε αυτόν τον πόλεμο πρέπει όλοι να βοηθήσουμε με τις δυνάμεις μας.

Δυστυχώς, τις προηγούμενες ημέρες δεν είχαμε την ανταπόκριση που περιμέναμε.

 

Από χθες με την επιστολή που έστειλε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, φαίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερη διάθεση συνδρομής των ιδιωτών γιατρών. Δεν είμαστε στην φάση πλειοδοσίας, είμαστε στην φάση της προσφοράς. Περιμένουμε να το δούμε αυτό να γίνεται πράξη.

Υπάρχει ένας σχεδιασμός από το Υπουργείο Υγείας, ώστε η χώρα να λειτουργεί ως μια υγειονομική Περιφέρεια. Κάνει την κατανομή των πόρων του Συστήματος με τέτοιο τρόπο, ώστε να κερδίσει τον πόλεμο», κατέληξε ο ίδιος.

Πρόσφατα Άρθρα
Καιρός: Καλοκαιρινό το σκηνικό τις επόμενες μέρες 4 Μαΐου 2026, 14:11
Τι καιρό θα έχει την Πρωτομαγιά; 30 Απριλίου 2026, 14:52
Θρήνος στην Ηλεία για τον 13χρονο που σκοτώθηκε με πατίνι 30 Απριλίου 2026, 08:38
Μαγνησία: Αυτοπυρπολήθηκε επειδή δεν άντεχε τον χαμό της κόρης της – Την εντόπισε ο γιος της 29 Απριλίου 2026, 11:13
Πειραματικά σχολεία: Σήμερα η κλήρωση – Πότε ξεκινούν οι εξετάσεις στα Πρότυπα 24 Απριλίου 2026, 12:37
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρή βρέθηκε η 43χρονη με τραύμα από πυροβολισμό 22 Απριλίου 2026, 18:21
«Νταντάδες της γειτονιάς»: Τη Δευτέρα ανοίγουν οι αιτήσεις – Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν 22 Απριλίου 2026, 17:12
Ηράκλειο: Αγωνία για την εξαφάνιση 43χρονης μητέρας 21 Απριλίου 2026, 12:04
Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την 13χρονη που έπεσε από μπαλκόνι σχολείου στο Χαϊδάρι 21 Απριλίου 2026, 08:26
Χαϊδάρι: 13χρονη έπεσε από μπαλκόνι σχολείου 20 Απριλίου 2026, 15:57
Δημογραφικό: Πόσοι θα είναι οι Έλληνες το 2100; Οι ανασταλτικοί παράγοντες για την απόκτηση παιδιών 20 Απριλίου 2026, 08:45
Λιοσίων: Με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις η 16χρονη που παρασύρθηκε – Ξεσπά η μητέρα της 20 Απριλίου 2026, 08:33
EΕ: «Κολλημένοι» με τα social media οι έφηβοι; 19 Απριλίου 2026, 14:18
Από το Ψυχικό η 17χρονη που βρέθηκε νεκρή στη Διώρυγα – Την αναζητούσαν οι γονείς της 17 Απριλίου 2026, 18:45
Κενά στις εφαρμογές επαλήθευσης ηλικίας – «Χάκαραν» μέσα σε δύο λεπτά την πλατφόρμα της ΕΕ 17 Απριλίου 2026, 18:38
imommy.gr © 2026 - All Rights Reserved
Exit mobile version