Χρησιμοποιείτε τα καλύτερα αντιγηραντικά συστατικά, περιποιείστε ανελλιπώς το δέρμα σας και εφαρμόζετε ευλαβικά την αντηλιακή σας κρέμα προτού βγείτε από το σπίτι. Ωστόσο, αυτές οι καλές συνήθειες πολλές φορές αποδεικνύεται ότι δεν είναι αρκετές.

Ορίστε λοιπόν οι δύο συνήθειες που γερνούν πρόωρα το δέρμα σας.

*Δεν κοιμάστε αρκετά

 

Η έλλειψη ύπνου δεν έχει αντίκτυπο μόνο στα επίπεδα ενέργειάς σας. Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να είναι η αιτία που ευθύνεται για την κουρασμένη όψη σας, προκαλώντας σας σακούλες κάτω από τα μάτια, μαύρους κύκλους και λεπτές γραμμές. Όπως το μυαλό και το σώμα σας, έτσι το δέρμα σας αναζωογονείται ενώ κοιμάστε.

Όταν ο οργανισμός σας δεν έχει ξεκουραστεί επαρκώς, παράγει μια περίσσεια κορτιζόλης, η οποία οδηγεί σε διάσπαση του κολλαγόνου και οδηγεί στην πρόωρη γήρανση του δέρματος. Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα απελευθερώνει αυξητική ορμόνη, η οποία αυξάνει τη μυϊκή μάζα και ενισχύει το δέρμα, αυξάνοντας τη ροή του αίματος σε αυτό και χαρίζοντάς σας μια λαμπερή επιδερμίδα.

Κάντε προτεραιότητα την ξεκούρασή σας και βάλτε στόχο τις επτά έως οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ, ώστε να ενισχύσετε την αναδόμηση του δέρματός σας και να το βοηθήσετε να προστατευτεί από την έκθεση σε επιβλαβή στοιχεία της ημέρας, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία.

*Δεν έχετε μια υγιεινή διατροφή

 

Το υγιές δέρμα ξεκινάει εκ των έσω. Τα υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή κορεσμένα λιπαρά μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, η οποία στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε επιταχυνόμενο σχηματισμό ρυτίδων. Η φλεγμονή έχει επίσης αποδειχθεί ότι βρίσκεται πίσω από άλλα δερματικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της ακμής και των διευρυμένων πόρων.

Μέσω της γλυκοζυλίωσης, τα σάκχαρα που βρίσκονται σε τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη κολλούν στο κολλαγόνο και την ελαστίνη και σταδιακά τα εξασθενίζουν, οδηγώντας σε ρυτίδες και χαλάρωση του δέρματος. Ενώ η γλυκοζυλίωση δεν μπορεί να αποφευχθεί τελείως, μπορεί να επιβραδυνθεί μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής. Αποφύγετε, λοιπόν, τις τροφές που είναι πλούσιες σε απλούς υδατάνθρακες και σάκχαρα και επιλέξτε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Για την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης και την εξασφάλιση μιας υγιούς επιδερμίδας, επιλέξτε επίσης τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άλφα-λινολενικά οξέα (ALA), όπως αβοκάντο, σολομό, βατόμουρα και μαύρη σοκολάτα. Αυτές οι αντιοξειδωτικές τροφές βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του δέρματος από βλάβες του DNA.