Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι κομβικής σημασίας για την υγεία των παιδιών, καθώς μέσω αυτής προσλαμβάνουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων. Ο σίδηρος αποτελεί ένα από τα μέταλλα, που μπορεί να βρεθεί σχεδόν σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς.

Γιατί είναι σημαντικός ο σίδηρος;

Αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης, το μέρος των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες στο σώμα. Ο σίδηρος δίνει στην αιμοσφαιρίνη τη δύναμη να «μεταφέρει», δεσμεύει δηλαδή, οξυγόνο στο αίμα, έτσι ώστε το οξυγόνο να φτάνει εκεί που πρέπει κάθε φορά.

Χωρίς αρκετό σίδηρο, το σώμα δεν μπορεί να παράγει αιμοσφαιρίνη και παράγει λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτό σημαίνει ότι οι ιστοί και τα όργανα δεν θα μπορούν να πάρουν το οξυγόνο που χρειάζονται.

Τι δεν πρέπει να λείπει από την διατροφή του παιδιού

Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο σίδηρος είναι σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε σίδηρο περιλαμβάνουν:

  • Πουλερικά, θαλασσινά και βοδινό κρέας.
  • Αποξηραμένα φασόλια και μπιζέλια.
  • Αποξηραμένα φρούτα.
  • Φυλλώδη σκούρα πράσινα λαχανικά.

Για να διασφαλίσετε ότι το παιδί προσλαμβάνει αρκετό σίδηρο, μπορείτε να σερβίρετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο μαζί με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C (όπως ντομάτα, μπρόκολο, πορτοκάλια και φράουλες). Η βιταμίνη C ενισχύει σημαντικά την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.