Νέες συστάσεις για τη χρήση μάσκας από τον ΠΟΥ. Όσοι ζουν σε περιοχές όπου εξαπλώνεται η COVID-19 θα πρέπει να φορούν πάντα μάσκα στα καταστήματα, στους χώρους εργασίας και στα σχολεία εφόσον δεν υπάρχει επαρκής εξαερισμός, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αν δεν μπορούν να τηρήσουν φυσική απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου, οι άνθρωποι σε αυτούς τους εσωτερικούς χώρους –περιλαμβανομένων των παιδιών, των μαθητών και των φοιτητών ηλικίας 12 ετών και άνω– θα πρέπει επίσης να φορούν μάσκα ακόμη κι αν οι χώροι έχουν καλό αερισμό, ανέφερε ο οργανισμός, αυστηροποιώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες του.

Θα πρέπει επίσης να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους αν δεν μπορεί να τηρηθεί η φυσική απόσταση, ανέφερε.

Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις δήλωσε πως οι συστάσεις αυτές είναι μερικές από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έχουν επέλθει στις κατευθυντήριες οδηγίες του για τη χρήση μάσκας, αναθεωρώντας τις προηγούμενες συστάσεις του οργανισμού που είχαν εκδοθεί τον Ιούνιο.

«Σε εσωτερικούς χώρους, εκτός εάν ο εξαερισμός έχει αποτιμηθεί ότι είναι επαρκής, ο ΠΟΥ συνιστά το ευρύτερο κοινό να φορά μη ιατρική μάσκα, ανεξάρτητα αν μπορεί να τηρηθεί η φυσική απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου», ανέφερε.

Συνέστησε επίσης «καθολική χρήση μάσκας» σε όλα τα υγειονομικά ιδρύματα, περιλαμβανομένων κοινόχρηστων χώρων όπως οι καφετέριες και τα δωμάτια του προσωπικού.

Εξάλλου οι υγειονομικοί μπορούν να φορούν μάσκες N95, όπου αυτές είναι διαθέσιμες, όταν φροντίζουν ασθενείς με κορονοϊό, όμως η προστασία τους είναι απαραίτητη στη διάρκεια ιατρικών πράξεων που παράγουν αερολύματα, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Πηγή : ΑΜΠΕ