Με δεδομένο ότι το lockdown φαίνεται να έχει «κλειδώσει» έως και τις 7 Δεκεμβρίου, το ερώτημα που παραμένει είναι «πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και πότε οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία».

Το άνοιγμα των σχολείων έχει μετατραπεί σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να βρίσκονται σε συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να πάρουν τις απαιτούμενες αποφάσεις.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, πρότεινε να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις γιορτές με την δυνατότητα μάλιστα να γίνεται τεστ σε μαθητές και καθηγητές ενώ τόνισε πως ήδη αρκετοί εκπαιδευτικοί έχουν νοσήσει από κοροναϊό.

Τι διχάζει τους επιστήμονες

Οι ειδικοί διαφωνούν για το άνοιγμα των σχολείων, πάντως, σε κάθε περίπτωση, την απόφαση θα λάβει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος ερωτηθείς για το ποτέ θα ανοίξουν τα σχολεία, επισήμανε ότι η συζήτηση, όπως φαίνεται, μετατίθεται για τις 14 Δεκεμβρίου, γιατί δεν υπάρχει βελτίωση και παγίωση των επιδημιολογικών δεδομένων για να κλείσει το θέμα.

«Δεν έχει αποκλειστεί το άνοιγμα, υπάρχει δυσκολία, αλλά μέσα στην βδομάδα θα συζητηθεί το θέμα από την Επιτροπή με βάση και τα ποιοτικά δεδομένα», τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της εθνικής επιτροπής Μάριος Λαζανάς δήλωσε πως διχάζεται ανάμεσα στο άνοιγμα και στην παραμονή κλειστών σχολείων καθώς όπως τόνισε υπάρχει πρόβλημα.

«Είμαι διχασμένος, δηλαδή πιστεύω ότι υπάρχει πρόβλημα με τα σχολεία. Εγώ έχω πολλές οικογένειες εδώ στην Αθήνα που έχουν προσβληθεί από τον ιό και έχει έρθει από τα σχολεία το πρόβλημα» υπογραμμίζει.

Η σύσκεψη για τα σχολεία

Την Πέμπτη τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έχουν προγραμματισμένη σύσκεψη με κυρίαρχο θέμα τα σχολεία. Θα συμμετέχουν σε αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, και εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας.

Τα σενάρια για άνοιγμα Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου έχουν απομακρυνθεί. Αυτό που αναμένεται να συζητηθεί είναι η επαναλειτουργία των παραπάνω σχολικών μονάδων στις 14 του μήνα ή μετά τις γιορτές.