Με μεγάλη ανυπομονησία περιμένει ολόκληρος ο πλανήτης το εμβόλιο που -αν όλα πάνε καλά- θα απαλλάξει τον κόσμο από τον κοροναϊό. Η Βρετανία ξεκινάει στις 7 Δεκεμβρίου τους εμβολιασμούς, ενώ λίγο αργότερα θα ακολουθήσουν και οι επόμενες χώρες. Μέσα σε αυτές αναμένεται να είναι η Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, θα λάβει περίπου 200.000 δόσεις του εμβολίου στην πρώτη παρτίδα, η οποία θα φτάσει στη χώρα στις αρχές Ιανουαρίου.

Από την κυβέρνηση, δηλώνουν πως μέχρι τότε θα είναι έτοιμα τα εμβολιαστικά κέντρα, με σκοπό να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Κάθε 15-20 μέρες θα έρχονται οι παρτίδες

 

Ακόμα, όπως αναφέρει το MEGA, η χώρα μας θα παραλαμβάνει τις νέες παρτίδες των εμβολίων, κάθε 15 με 20 μέρες.

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει το να έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός μέχρι τον Μάρτιο. Από την κυβέρνηση θεωρούν ότι ως τον Μάρτιο θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί περίπου 4,5 εκατομμύρια πολίτες.

Ετοιμάζουν καμπάνια ενημέρωσης

 

Ακόμα, σημειώνεται ότι από την κυβέρνηση ετοιμάζεται καμπάνια ενημέρωση, με συμμετοχή ανθρώπων που θα δίνουν απαντήσεις σε όλα τα «καυτά» ερωτήματα και τις ενστάσεις των πολιτών.

Σε αυτή την καμπάνια αναμένεται να δούμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι και των εργαστηριακών επιστημόνων, αυτών που βρίσκονται πίσω από την παρασκευή των εμβολίων, οι οποίοι θα μοιράζονται μαζί μας τις ανθρώπινες ιστορίες.

Ακόμα, θα δούμε προσωπικότητες της Ελλάδας, κυρίως πολιτικούς, αλλά και ανθρώπους που έχουν επιρροή σε διάφορες ηλικιακές ομάδες.

 

Κικίλιας: «Την επόμενη της παράδοσης των δόσεων θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός»

 

«Σας δηλώνω ότι με το που θα εγκριθούν τα εμβόλια αυτά, θα παραδοθούν στη χώρα μας και μετά την παράδοση, την επόμενη ακριβώς μέρα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός» είπε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

«Ο εμβολιασμός έχει να κάνει με 1.018 εμβολιαστικά κέντρα στα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν πάνω από 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας κάθε μήνα. Προφανώς, αυτή η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, αυτή η προσπάθεια έχει να κάνει με όλους τους συμπολίτες μας, τους Ιατρικούς Συλλόγους, τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, τις εταιρείες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τα κόμματα, με τα οποία πορευόμαστε μαζί, τους ενημερώνουμε και νομίζω ότι θα κάνουμε μια κοινή προσπάθεια, με τους παραγωγικούς φορείς, με πολιτιστικούς και αθλητικούς Συλλόγους» συμπλήρωσε.

«Ζητώ από όλους να συνδράμουν στην προσπάθεια, στην εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, την οποία θα ξεδιπλώσουμε τις επόμενες ημέρες και με την οποία πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε το σύνολο του πληθυσμού. Θα έχουμε εμβόλια που θα επαρκούν για όλους, έτσι ώστε να επιστρέψουμε σε μία μερική κανονικότητα που μέσα στους επόμενους μήνες θα δώσει τη δυνατότητα να ξανακινηθούμε, να αγκαλιάσουμε τους ανθρώπους μας, να κινηθούμε στην αγορά, να πάρουμε τις ζωές μας πίσω» τόνισε.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

 

Σχετικά με το ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι, ο κ. Κικίλιας, εξήγησε ότι πρώτοι θα εμβολιαστούν οι επαγγελματίες υγείας.

«Αυτοί θα κρατήσουν την κοινωνία ζωντανή και όρθια. Θα τους δώσουμε τη δύναμη της ελπίδας, θα τους δώσουμε δύναμη να μας κρατήσουν όλους όρθιους. Μαζί με αυτούς θα πάνε οι ευπαθείς ομάδες, σε πρώτο χρόνο σε οίκους ευγηρίας και σε άλλες δομές» είπε.

«Ξέρουμε τη δύναμη της Επιστήμης. Θα τη χρησιμοποιήσουμε όλοι μαζί. Μην πιστεύετε στα fake news. Κλείστε τα αυτιά σας σε αυτούς οι οποίοι θέλουν να δηλητηριάσουν αυτή την εθνική προσπάθεια η οποία γίνεται και έχει ως σκοπό να προασπίσει τη Δημόσια Υγεία και να δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες να μείνουν όρθιοι, να αντέξουν» κατέληξε.

Πόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό θα είμαστε προστατευμένοι από τον κοροναϊό

 

Καθώς τα περισσότερα εμβόλια κατά του κοροναϊού θα γίνουν σε δύο δόσεις, οι οποίες θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους, ο Ηλίας Μόσιαλος έσπευσε να δώσει απαντήσεις για το πότε θα είμαστε εντελώς προστατευμένοι από τον κοροναϊό μετά τον εμβολιασμό.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, τα εμβόλια των Moderna και AstraZeneca έχουν μεσοδιάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου 4 εβδομάδες, ενώ της Pfizer 3 εβδομάδες.

Όσον αφορά στο εμβόλιο της Pfizer, οι δύο δόσεις θα εγχυθούν στο μπράτσο και η δεύτερη δόση θα πρέπει να χορηγηθεί τουλάχιστον 21 ημέρες μετά την πρώτη.

«Για το εμβόλιο της Pfizer, το ανακοινωμένο ποσοστό αποτελεσματικότητας υπολογίστηκε επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Δηλαδή, μετά από 7 ημέρες φαίνεται ότι αναπτύσσονται αντισώματα, αλλά ίσως χρειαστεί να περιμένουμε για περισσότερο από 7 ημέρες, καλύτερα για δύο εβδομάδες, για να είμαστε σίγουροι», σημειώνει ο κ. Μόσιαλος.

Άρα, πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε από την έναρξη της πρώτης δόσης για 4-5 εβδομάδες για το εμβόλιο της Pfizer, και για 5-6 εβδομάδες για τα εμβόλια των Moderna και ΑstraΖeneca, μέχρι να υπάρξει πλήρης προστασία από τον κοροναϊό.

Τέλος, για να πιστοποιήσουμε εάν έχει πετύχει ο εμβολιασμός, θα πρέπει να γίνει εξέταση αντισωμάτων 2-3 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Βασικό θέμα συζήτησης στην Ελλάδα το εμβόλιο – Τι λένε οι πολίτες στο MEGA

 

Με ανυπομονησία, χιούμορ αλλά και προβληματισμό περιμένουν οι Έλληνες το εμβόλιο για τον κοροναϊό. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες πρόκειται για το υπ’ αριθμόν ένα θέμα συζήτησης.

Το ερώτημα «εσείς θα κάνατε το εμβόλιο;» απασχολεί οικογένειες και παρέες σε όλη την Ελλάδα που παρακολουθούν με ενδιαφέρον την Βρετανία να ξεκινάει τους εμβολιασμούς.

Στην Ελλάδα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εμφανίζονται προβληματισμένοι για το αν υπάρξουν παρενέργειες.

Δείτε τι λένε οι πολίτες στην κάμερα του MEGA: