Όταν είστε νέοι γονείς τίποτα δεν μπορεί να σας ταράξει περισσότερο από το κλάμα του μωρού σας, ειδικά επειδή δεν μπορείτε να γνωρίζετε με σιγουριά τι προκάλεσε αυτήν την ταραχή. Κατά τις πρώτες εβδομάδες με το βρέφος στο σπίτι, σίγουρα θα αφιερώσετε πολύ χρόνο και πολλή σκέψη προκειμένου να καταλάβετε γιατί κλαίει το μωρό. Πεινάει; Πονάει; Κουράστηκε; Πώς θα καταλάβετε τι συμβαίνει;

Ορίστε λοιπόν μερικοί τρόποι να ηρεμήσετε το μωρό σας.

*Δοκιμάστε να το θηλάσετε ξανά

 

Ακόμη κι αν ταΐσατε το μωρό πριν από λίγη ώρα, δοκιμάστε να το θηλάσετε ξανά. Μερικές φορές τα μωρά αποκοιμιούνται κατά τη διάρκεια του θηλασμού με αποτέλεσμα να μην τρώνε αρκετά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πεινάνε μόλις ξυπνήσουν και να κλαίνε. Επίσης, μερικές φορές τα μωρά καταπίνουν αέρα μαζί με το γάλα και έτσι σταματούν να θηλάζουν. Βοηθήστε το μικρό σας να ρευτεί και μετά μπορεί να θέλει κι άλλο γάλα.

*Αλλάξτε την πάνα του

 

Όταν η πάνα του μωρού είναι βρεγμένη ή βρώμικη, ενοχλεί και ερεθίζει το δερματάκι του. Ακόμη κι αν του αλλάξατε πάνα πριν από λίγη ώρα, αξίζει να τσεκάρετε ξανά.

*Ελέγξτε για οτιδήποτε μπορεί να του προκαλεί πόνο

 

Μήπως έχετε φασκιώσει το μωρό πολύ σφιχτά; Μήπως έγδαρε το δερματάκι του με τα νύχια του; Μήπως έχει πιαστεί κάποια τρίχα στα πατουσάκια του; Μήπως θέλει να ρευτεί; Αφιερώστε λίγα λεπτά για να βεβαιωθείτε ότι είναι όλα εντάξει.

*Βγάλτε το μια βόλτα

 

Λίγος φρέσκος αέρας μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεται το μικρό σας. Αν έχετε την τύχη να ζείτε σε σπίτι με κήπο, βγείτε έξω ώστε να αναζωογονήσετε το μωρό κι αν συνεχίσει να κλαίει, τότε πιθανότατα πεινάει.

*Πάρτε το αγκαλιά

 

Η επαφή δέρμα με δέρμα είναι ένας υπέροχος τρόπος να κάνετε το μωρό σας να νιώσει ασφάλεια και να ηρεμήσει. Η μυρωδιά σας, ο χτύπος της καρδιάς σας και ο ήχος της φωνής σας είναι ό,τι πιο ανακουφιστικό για το μικρό σας.

Πότε να καλέσετε τον γιατρό

 

Αν το μωρό σας συνεχίζει να κλαίει ενώ έχετε δοκιμάσει τα πάντα, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο. Το μωρό μπορεί να μην τρέφεται αρκετά ή να έχει κολικό. Φυσικά, αν υποψιάζεστε ότι το μωρό πονάει, καλέστε τον γιατρό άμεσα.