Είναι απολύτως φυσιολογικό το μωρό σας να δείχνει μερικές φορές θυμωμένο.

Μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό να βλέπετε το μωρό σας στενοχωρημένο, αλλά αυτό είναι κάτι που βιώνουν τα περισσότερα μωρά. Το μωρό σας πιθανότατα δεν αισθάνεται θυμό με τον τρόπο που αισθανόμαστε οι ενήλικες. Απλώς σας ενημερώνει ότι δεν είναι χαρούμενο για κάτι με τον μόνο τρόπο που ξέρει.

Κατά τους πρώτους μήνες, του μωρό σας μπορεί να κλαίει ή να γκρινιάζει όταν:

  • πρέπει να φάει
  • θέλει αγκαλιά
  • χρειάζεται αλλαγή πάνας
  • είναι κουρασμένο
  • ζεσταίνεται ή κρυώνει
  • αισθάνεται αδιαθεσία.

 

Μερικές φορές, μπορεί να αισθάνεστε ότι το μωρό σας κλαίει επειδή είναι θυμωμένο μαζί σας ή ακόμα και επειδή δεν σας… συμπαθεί. Πολλοί γονείς βιώνουν αυτά τα συναισθήματα κατά καιρούς, αλλά το μωρό σας δεν σας αγαπά απλώς, είστε ολόκληρος ο κόσμος του. Κλαίει απλά επειδή δεν έχει άλλο τρόπο να σας δείξει ότι θέλει να φροντίσετε τις ανάγκες του.

Καθώς περνάτε περισσότερο χρόνο με το μωρό σας, θα μάθετε σταδιακά πώς να καταλαβαίνετε με μεγαλύτερη ακρίβεια τι το ενοχλεί και τι μπορείτε να κάνετε ώστε να αισθανθεί καλύτερα.

 

Επίσης, καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, μπορεί να εκφράζει με κινήσεις τη δυσαρέσκειά του. Για παράδειγμα, μπορεί να κινηθεί προς τα πίσω για να δείξει ότι είναι αναστατωμένο.

Περισσότερα πράγματα θα το ενοχλούν καθώς προσπαθεί να κατακτήσει νέες δεξιότητες. Είναι φυσιολογικό για το μωρό να κλαίει εάν «κολλήσει» σε μια θέση από την οποία δεν μπορεί να βγει. Για παράδειγμα, μπορεί να έχει μάθει να περιστρέφεται, αλλά θα χρειαστεί τη βοήθειά σας για να επιστρέψει στην πλάτη του ξανά.

Εάν οι συνήθειες ύπνου του μωρού σας έχουν διαταραχθεί, κάντε το καλύτερο δυνατό για να το ηρεμήσετε χαϊδεύοντας ή αγκαλιάζοντάς το. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να επιστρέψετε στη ρουτίνα του το συντομότερο δυνατό.

Να θυμάστε ότι…

 

Σε κάθε περίπτωση, η απογοήτευση και το κλάμα είναι φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης του μωρού σας. Διατηρώντας την ψυχραιμία σας και δείχνοντας ανταπόκριση στη δυσαρέσκεια του μωρού, θα το βοηθήσετε να μεγαλώσει με αίσθημα υποστήριξης και ασφάλειας.