Lockdown διαρκείας έως και τις 7 Ιανουαρίου ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Στέλιου Πέτσα, αφήνοντας μικρό «παράθυρο» για άρση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας και μόνο για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Συγκεκριμένα, κατεβασμένα θα μείνουν τα ρολά σε σχολεία, μπαρ, ψυχαγωγία κατά το ίδιο διάστημα ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικές με το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των καταστημάτων, αφού προηγουμένως έχουν επανεξεταστεί τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών.

«Η όποια επάνοδος στην κανονικότητα θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με ασφάλεια», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καθιστώντας σαφές ότι η προστασίας της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής θα μπαίνουν σε καμία ζυγαριά.

Η αργή βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων και η μείωση του ιικού φορτίου, αλλά και η πίεση που εξακολουθεί να υφίσταται το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επέκταση των περιοριστικών μέτρων για της διασπορά του κοροναϊού.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών η κυβέρνηση παρατείνει το κλείσιμο σε σχολεία, εστίαση, ψυχαγωγία, δικαστήρια, αθλητικές δραστηριότητες (πλην των επαγγελματικών πρωταθλημάτων της Super League στο ποδόσφαιρο και της Basket League στο μπάσκετ), χιονοδρομικά κέντρα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση βάζει φρένο στις μετακινήσεις από νομό σε νομό ενώ έως και τις 8 Ιανουαρίου θα ισχύσει η απαγόρευση συναθροίσεων και η νυχτερινή κυκλοφορία.

Γιατί αποφασίστηκε λουκέτο διαρκείας σε σχολεία, εστίαση και ψυχαγωγία

 

Εξηγώντας γιατί επιλέχθηκε η 7η Ιανουαρίου για την σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα είπε ότι έγινε για να υπάρχει μία εναρμόνιση με το άνοιγμα των σχολείων. Αποφασίστηκε να μην ανοίξουν τα σχολεία αυτή την εβδομάδα λίγο πριν τις γιορτές γιατί θα ήταν μεγαλύτερη η αναστάτωση και ένα ρίσκο το οποίο δεν άξιζε να πάρει κανείς για λίγες ημέρες. (…)», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αλλωστε όπως είπε συγκρίνοντας το δεύτερο με το πρώτο lockdown, η κινητικότητα είναι αυξημένη κατά περίπου 20%, ενώ τα περιοριστικά μέτρα μετά και το κλείσιμο των σχολείων είναι ουσιαστικά τα ίδια.

Με αυτόν τον γνώμονα, κατόπιν σχετικών εισηγήσεων της Επιτροπής των ειδικών η κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα ποιοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας δεν θα ανοίξουν μέχρι το τέλος των γιορτών.

Αναφερόμενος γενικότερα στο θέμα της ψυχαγωγίας και ειδικά στα θέατρα, τους κινηματογράφους, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε: «Υπάρχει μία συζήτηση για τα θέματα αυτά. Όπως καταλαβαίνουμε όλοι η ψυχαγωγία και ο Πολιτισμός είναι θέματα που μας απασχολούν. Όσον αφορά στην ψυχαγωγία δεν πρόκειται να ανοίξει μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021. Εδώ θα μπορούσε να κατηγοριοποιήσει κανείς θέματα όπως η νυχτερινή διασκέδαση και τα σινεμά. Υπάρχει μία συζήτηση και θα απασχολήσει και την επιτροπή των ειδικών και την κυβέρνηση το θέμα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων. Επομένως μαζί με τις ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο, τις εκκλησίες και τα κομμωτήρια θα έχουμε ανακοινώσεις προς το τέλος της εβδομάδας».

Τι θα γίνει με τα SMS και το λιανεμπόριο

 

Με SMS στο 13033 θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια καθώς σύμφωνα με την κυβέρνηση κρίνεται επιβεβλημένη η διατήρησή του. Και αυτό γιατί πολλές από τις πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας θα παραμείνουν κλειστές έως τις 7 Ιανουαρίου. «Τα SMS θα παραμείνουν καθώς οι τομείς της οικονομίας που είναι κλειστοί παραμένουν πολλοί», είπε χαρακτηριστικά ο Στ. Πέτσας.

«Είναι σχεδόν βέβαιο. Τα SMS θα συνεχίσουν να ισχύουν γιατί όπως είδατε είναι πάρα πολλοί τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας οι οποίο θα παραμείνουν κλειστοί», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ανέβασαν ρολά 110 καταστήματα εποχικών ειδών σε όλη τη χώρα και η μετακίνηση των πολιτών γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή «2».

Αντίστοιχη θα είναι η αποστολή μηνυμάτων στην περίπτωση που θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα καταστήματα λιανεμπορίου.

Έτσι οι μετακινήσεις των πολιτών γίνονται με την αποστολή SMS στο 13033, όπου αναγράφεται ο κωδικός που αιτιολογεί τον σκοπό της μετακίνησης ενώ εκτός από τα μηνύματα, οι μετακινήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε με τη χρήση του ειδικού εντύπου που περιέχει τους αντίστοιχους κωδικούς είτε με χειρόγραφη βεβαίωση, στην οποία ο κάτοχος αναγράφει τα προσωπικά του στοιχεία και τον σκοπό της μετακίνησής του.

Τι θα ισχύσει για το ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

 

Σχετικά με την παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αλλά και τις εορτές ανήμερα, ο Στέλιος Πέτσας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν ειδικές διατάξεις για τις συγκεκριμένες τέσσερις ημέρες, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι αυτό θα κριθεί από την επιδημιολογική εικόνα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ένα «παράθυρο» να υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις όσο αφορά το χρονικό διάστημα της απαγόρευσης των μετακινήσεων που ισχύσει μέχρι και σήμερα, δηλαδή 9 το βράδυ με 5 το πρωί.

«Θα το δούμε τις επόμενες ημέρες για το τι ακριβώς θα ισχύσει παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς».

Θα δούμε, πρόσθεσε, αν θα μπορεί να υπάρχει κάτι ευρύτερο όσο αφορά τις ώρες που θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις.

Τόνισε ακόμη πως για τις γιορτές των Χριστουγέννων έθεσε όριο μέχρι 9 ατόμων.

«Η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων είναι ένα ακόμα στοίχημα», είπε χαρακτηριστικά θέτοντας ως όριο τις γιορτές των Χριστουγέννων τα 9 άτομα.

Σημειώνεται ότι δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, με εξαίρεση αποκλειστικά και μόνο για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, επανένωση οικογενειών, επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας.

-Η μετακίνηση εκτός νομού για εργασία πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.

-Η μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.

-Η μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας γίνεται άπαξ και πιστοποιείται με βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης που λαμβάνεται ατελώς από την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ ή με αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.